Uvodi se porez na štednju od 10%

Porez na štednju od 1. januara 2010. ponovo će biti uveden ali biće upola manji, nego pre krize i iznosiće 10 odsto, potvrđeno je u Vladi Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

09:24

Default images

Porez na štednju od 20 odsto, Vlada je početkom godine potpuno ukinula kako bi motivisala štediše da novac vrate u banke posle masovnog povlačenja depozita u oktobru 2008. Poreska stopa od 20 odsto i pre krize tumačena je kao visoka, zbog čega se očekuje da će biti prepolovljena.

U paketu sa jednogodišnjim ukidanjem poreza na deviznu štednju, budući da se na dinarsku ovaj namet nije ni plaćao, povećana je i garancija države na depozite sa 3.000 na 50.000 evra, što će i dalje ostati na snazi.

Kao antikrizna mera uvedna je taksa na mobilne telefone od 10 odsto, od čega je vlada računala da će prikupiti tri milijarde dinara. Još uvek se na zna da li će ta mera biti ukinuta.

Na nešto manje novca odnosno između milijardu i dve milijarde dinara država je računala od privremenog smanjivanja plata u javnom sektoru, što neće važiti i dogodine. Do sada je prikupljeno oko 1,2 milijarde dinara, a potrošena je polovina i to na jednokratnu pomoć najugroženijim radnicima koji su štrajkovali od početka godine.

Deo je, opet kao gaženje požara, isplaćen Romima prilikom raseljavanja ispod mosta Gazela. Još prilikom donošenja leks specijalisa kojim su plate veće od 40.000 oporezovane sa vanrednih 10 odsto, a veće od 100.000 sa 15, planirano je da se od dobijenog novca napravi poseban fond solidarnosti, zbog čega prihod nije ni planiran u budžetu.

Zakonom je pored oporezivanja uvedeno i ograničavanje maksimalne mesečne plate na šest prosečnih u državi, što takođe neće važiti i 2010. godine. Međutim, zvaničnici najavljuju da će ipak biti uveden neki limit za maksimalne plate koje daje država, ali će se ova oblast naknadno urediti, kako je rečeno, nekim podzakonskim aktom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: