Ko će platiti gubitak NIS-a?

Država bi mogla da izgubi deo akcija od ukupno 49 odsto u NIS-u kako bi nadoknadila gubitak iz 2008. godine. Za sada sve zavisi od zahteva ruskog partnera.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

09:26

Default images

Nakon što je i druga revizorska kuća „Ernst i Jang“ potvrdila gubitak Naftne industrije Srbije „ne manji od osam milijardi dinara“ za 2008. godinu, jedino je jasno da se u budžet Srbije neće sliti ni dinar prihoda ove kompanije. Na sva ostala pitanja i nedoumice ni vlasti ni članovi Upravnog odbora NIS sa srpske strane nisu imali odgovor, piše Blic.

Tako ostaje nejasno kako se od dobitka od tri milijarde stiglo do gubitka od osam milijardi, kao i ko će odgovarati za to i kada.

Naime, kompanija je u martu ove godine najpre iskazala dobitak od 2,3 milijarde dinara, da bi vrlo brzo posle toga bilo saopšteno da je u 2008. godini NIS poslovao sa gubitkom.

Ruska strana je angažovala nezavisnog revizora KPMG koji je utvrdio da je ova naftna kompanija zabeležila gubitak od osam milijardi dinara. Srbija je, kao manjinski akcionar NIS-a, iskoristila svoje zakonsko pravo da angažuje novog revizora da obavi specijalno češljanje finansijskog izveštaja NIS-a za 2008. godinu.

Angažovana je kuća „Ernst i Jang“, a prema njihovim podacima NIS je u 2008. godini zabeležio gubitak ne manji od osam milijardi dinara!

Ranije je, međutim, doneta odluka da se sva dobit za 2008, ma kolika ona bila, uplati u budžet Srbije. Sada je očigledno da će državna kasa ostati bez najmanje tri milijarde planiranih prihoda.

Članovi Upravnog odbora NIS-a sa srpske strane nisu, međutim, juče bili raspoloženi za razgovor na temu završnog računa kompanije za prošlu godinu uz obrazloženje da konačan izveštaj još nisu dobili.

Nikola Martinović, član UO NIS, rekao nam je da je i sam o izveštaju čuo iz medija, te da se za sve zvanične izjave obratimo pres službi kompanije, pošto je dogovor da samo oni daju zvanične informacije.
Danica Drašković jedina je prokomentarisala za „Blic“ da je saopštenje kompanije u kome se kaže da je NIS poslovao sa gubitkom ne manjim od osam milijardi dinara vrlo neprecizno.

"To samo znači da posao još nije završen, tako da još ne mogu ništa da kažem. Videćemo kakav je konačni izveštaj na sednici Upravnog odbora 23. novembra", ističe Draškovićeva.

Na pitanje kako je moguće da se javi tolika razlika u izveštajima o završnom računu, Danica Drašković kaže da je račun o dobiti verovatno pravilo staro rukovodstvo kompanije. Ona dodaje da izveštaj revizora „Ernst i Jang“ neće imati posledice na sklopljeni ugovor sa „Gaspromom“, ali ne negira da bi ruska strana mogla da traži nekakvu nadoknadu.

"Verovatno će NIS tražiti da država nadoknadi taj gubitak ili da za taj iznos smanji svoj procenat u kompaniji", objašnjava Draškovićeva.

Stručnjaci za oblast energetike smatraju da bi trebalo utvrditi ko je odgovoran za tolike razlike u računima, kao i kako će država ovaj gubitak nadoknaditi.

Zorana Mihajlović-Milanović, bivša savetnica za energetiku u Vladi Srbije, ističe da je prethodno rukovodstvo predalo izveštaj u kome je iskazana dobit i pita se gde je sada taj novac nestao.

"Dok to ne rešimo, svaki put ćemo u sličnoj situaciji da se pitamo šta nas je snašlo. Isto tako mora da se zna kako ćemo da pokrijemo taj gubitak. Da li će to biti ustupanjem akcija u kompaniji, videćemo", ističe Milanovićeva.

Ona dodaje da se na ovaj način šalje loš signal stranim investitorima kako se posluje i kako država funkcioniše. NIS je od početka godine u vlasništvu ruskog „Gasproma“ koji u kompaniji ima 51 odsto akcija, dok srpska strana ima udeo od 49 odsto. Od 2002. do 2007. NIS je redovno iskazivao profit od najmanje 2,4 do najviše 6,6 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: