Gorivo skuplje za 4,5 do 5,3 dinara

Ministarstvo energetike Srbije predložilo je novo poskupljenje goriva, a ovog puta naftni derivati će poskupeti u proseku oko 4,5 do 5,3 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

15:39

Default images

Gorivo će poskupeti u proseku 4,99 dinara po litru, odnosno 5,14 odsto. Kako su naveli u Ministartstvu, motorni benzini poskupeće u proseku proseku 5,32 dinara po litru, odnosno 4,35 odsto, a dizel goriva za 5,32 dinara po litru, što je poskupljenje od 6,12 odsto.

Litar motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana poskupeće sa 101,59 dinara na 105,93 dinara po litru, a litar dizel goriva D2 umesto 89,37 dinara koštaće 94,15 dinara. Cena litra bezolovnog motornog benzina od 92 oktana povećaće se sa 100,06 dinara na 104,25 dinara, a litar evro premijum benzina poskupeće sa 109 na 114,08 dinara.

Eko 350 dizel poskupeće za 5,07 dinara na 97,49 dinara, eko 50 dizel sa 96 na 101,43 dinara, a cena evro dizela povećaće se za 5,65 dinara, na 103,83 dinara. Litar lož ulja poskupeće za 6,08 dinara, odnosno za 9,05 odsto, na 73,14 dinara.

Gorivo bi trebalo da poskupi na osnovu odnosa cene nafte na svetskom tržištu i kursa dolara u proteklih 15 dana. Cena nafte je na svetskom tržištu nastavila da raste i proteklih dana, a procene su da bi povećana tražnja u zimskoj sezoni i oporavak svetske privrede mogli da dovedu do njenog daljeg poskupljenja do kraja godine.

Ministarstvo energetike napravilo je redovan presek cena i predložilo poskupljenje i zbog, kako tvrdi portparol Ministarstva energetike Milan Budimir, skoka cene nafte na svetskom tržištvu, koja je u poslednjih 15 dana skočila za osam dolara, kao i do promene kursa dolara.

„Mi smo pravilnik o novim cenama naftnih derivata uputili na saglasnost Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine. Procenat promene cene nafte na svatskom tržištu na današnji dan je 9,93 u odnosu na poslednju korekciju cena, što će da dovede do poskupljenja cena motornih benzina za 4,49 dinara i dizel goriva za 5,32 dinara”, objašnjava on. Na ovaj predlog saglasnost bi trebalo da daju i Ministarstvo finansija i trgovine, a Budimir smatra da je ta saglasnost izvesna. On dodaje i da u „maloporodajnu ceni goriva na benzinskim pumpama pored proizvođačke cene ulazi i 44 dinara akciza, koje određuje Ministarstvo finansija, PDV od 18 odsto i ulaze troškovi prometa koji su u visini od pet dinara”.

Privatni naftaši i ekonomisti smatraju da je poskupljenje opravdano zbog skoka cene nafte na svetskom tržištu, ali kao direktnu posledicu očekuju manju potrošnju.

Predsednik Upravnog odbora "Nafta AD" Nebojša Atanacković je rekao da bi gorivo od sredine sledeće nedelje trebalo da poskupi i objasnio da bi poskupljenje goriva trebalo da usledi zbog toga što je promena cena nafte u odnosu na poslednju korekciju cena goriva u Srbiji dostigla oko devet procenata.

On navodi i da očekuje da će zbog poskupljenja goriva potrošnja biti smanjena, a sa tom ocenom se slaže i novinarka lista Ekonomist Biljana Korica, koja za B92 objašnjava da to može uticati na privrede delatnosti koje zavise od prevoza, odnosno može da dovede do poskupljenja njhovih usluga.

"Drugo je pitanje da li tu formulu možda treba menjati. Najavljuje se da će biti nekih izmena i da se neće pratiti kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu već u regionu, tako da tada bi trebalo da bude drugačije", kaže ona i dodaje da je "drugo pitanje kolike su akcize i koliko država uzima iz cene goriva što je i najveći problem u postojećoj maloporodajnoj ceni".

Skuplje gorivo, veća inflacija

Benzin je od početka godine u Srbiji poskupeo za 30 dinara, dok je cena evrodizela skočila za čak 40 dinara po litru, a rast se očekuje i ubuduće. Predstojeći rast cena derivata mogao bi da direktno utiče na rast inflacije od 0,2 odsto.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, kaže da se poskupljenje goriva u svakom slučaju odražava na inflaciju, samo je pitanje u kojoj meri. „Što je gorivo veći input, veća je i šansa da nešto poskupi. Mislim da se ovo poskupljenje neće preterano odraziti na inflaciju, ali ako nafta nastavi da poskupljuje, sigurno ćemo osetiti drastičnije posledice i na ostale cene kod nas”, objašnjava Stevanović.

Druga posledica koju bi Srbija mogla da oseti zbog poskupljenja derivata je šverc, jer je naša zemlja ponovo u vrhu država u regionu sa najskupljim gorivom. Benzin je trenutno u Bosni jeftiniji za oko 20 dinara, dok je dizelu niža cena za blizu deset dinara. Sa novom korekcijom cena kod nas, ta razlika će se dodatno uvećati, pa se očekuje da veliki broj građana počne da se snabdeva u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: