Pokrivanje deficita zaduživanjem

Vlada Srbije će budžetski deficit pokriti kreditnim zaduživanjem na domaćem finansijskom tržištu i kod međunarodnih finansijskih institucija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.11.2009.

13:01

Default images

Ministarka finansija Diana Dragutinović je kazala da Srbija ima dovoljno obezbeđenih sredstava da deficit finansira na neinflatoran način ističući da će budžet biti likvidan i u ovoj i u narednoj godini.

Ministarka finansija napomenula je i da će se zakon o budžetu za 2010. godinu naći pred vladom najkasnije za dve do tri nedelje. Ona je navela da Srbija na svom računu ima neutrošena sredstva od 400 miliona evra, a i u idućoj godini, kao i u ovoj oslanjaće se na zaduživanje na domaćem finansijskom tržištu prodajom kratkoročnih hartija od vrednosti.

Dragutinović je naglasila da će se tokom sledeće godine nastojati da bude produžena ročnost tih hartija od vrednosti tako da dominantni budu jednogodišnji državni zapisi. Prema njenim rečima, računa se i na povoljne kredite Svetske banke, od koje bi do kraja godine trebalo da stigne 200 miliona dolara, a deo od 300 miliona dolara do kraja sledeće godine.

Do kraja godine trebalo bi da stigne i grant od Evropske unije od 50 miliona evra, a u sledećoj godini još 100 miliona evra, kao i makrofinansijska pomoć od 200 miliona evra, rekla je Dragutinović. Ona je podsetila i da je Srbija od MMF-a dobila 600 miliona dolara na osnovu specijalnih prava vučenja, koji će takodje ići u budžet.

Za izgradnju Koridora 10, sem severnog kraka koji će se finansirati iz budžetskih sredstava, obezbeđena su sredstva iz projektnih zajmova Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke pod povoljnim uslovima, navela je ministarka finansija.

Dragutinović je napomenula da Srbija računa i na sredstva od ruskog kredita ističući da pregovori nisu završeni i da konkretnih cifara još nema, kao i da su za srpsku stranu prihvatljivi samo uslovi zaduživanja koji su bolji od onih koje može dobiti na domaćem finansijskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: