Preti gubitak kosovskog tržišta

U prodavnicama u Prištini i dalje su najviše zastupljene srpske robne marke mada se oseća sve jače prisustvo proizvođača iz Slovenije i Hrvatske.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.10.2009.

22:26

Default images

Grube procene govore da u Prištini, ali i drugim gradovima na Kosovu, srpski proizvodi zauzimaju između 30 i 50 odsto ukupnog asortimana prehrambenih proizvoda. Podaci pokazuju da je udeo robe široke potrošnje u srpskom izvozu veliki, ali ukupan plasman poslednjih meseci opada.

"Ono što je u ovom trenutku najveći problem jeste svakako činjenica da ni jedno preduzeće iz Srbije, a ni njihovi partneri na Kosovu, ne mogu da računaju na kontinuiranu saradnju i potrebno je tražiti rešenje u obostranom interesu", kaže Redžep Ilazi, šef regionalne kancelarije USAID za ekonomsku saradnju za jug Srbije.

Situacija se komplikuje u oblasti plasmana kratkotrajnog mleka i mlečnih proizvoda. Ahmet Halilagić iz regionalne kancelarije USAID za Sandžak ukazuje na činjenicu da „proizvođači mleka i sira sa područja Novog Pazara i Sjenice za svaku novu količinu proizvoda moraju da obezbeđuju nove papire za dokazivanje veterinarske i sanitarne ispravnosti“.

“Postoje srpska preduzeća koja imaju sve neophodne standarde za plasman proizvoda na području Kosova uz kontinuiranu mogućnost saradnje, koje su pre svih kosovskih događanja već radile ovde, a onda je nastao prekid. Sada pokušavamo da ponovo uspostavimo saradnju“, naglašava Halilagić.

On navodi da se trgovinska saradnja „odvija na bazi starih poslovnih veza i prijateljstava što mnogima koji žele da plasiraju robu na Kosovo ne daje poslovnu sigurnost u pogledu naplate“.

Svoje proizvode uz dosta poteškoća i često „na reč“ na Kosovu plasira i kompanija Nutriko iz Vranja koja se bavi proizvodnjom stočne hrane. Dragan Aleksić, vlasnik Nutrika, kaže da kod njega i njegovih partnera „postoji spremnost za poštovanje pravila u trgovini, ali da ponajmanje zavise od prodavaca i kupaca s obzirom na aktuelni stav Srbije o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova“.

“Tu je neophodan dogovor jer u protivnom izgubićemo jedno značajno tržište na kome smo prepoznatljivi, a povratak je onda težak“, ističe Aleksić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: