Srbiji garancija za koncesiju

Vlada Srbije je uspela da na drugostepenoj instanci u Beču dobije presudu po kojoj će 10 mil. evra garancije za koncesiju biti uplaćeno Srbiji, prenosi Tanjug.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.10.2009.

19:12

Default images

Agencija navodi da je Vlada Srbije ostvarila uspeh pred sudom u Beču u sporu sa konzorcijumom Alpina-Por, koji je pokušao je da zadrži bankarsku garanciju od deset miliona evra, kojom je garantovana ozbiljnost ulaska u posao izgradnje autoputa Horgoš-Požega.

U sporu sa tim konzorcijumom, sa kojim je raskinut ugovor oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega zbog neispunjavanja obaveza, pravni zastupnik Vlade Srbije Radivoje Petrikić iz advokatske kancelarije "CMS Rajh-Rorvig Haše", ostvario je pobedu i u prvostepenoj i u drugostepenoj instanci. U Parizu je u toku arbitraža u ovom slučaju, a pobeda pred bečkim sudom mogla bi da značajno utiče na odluku ovog tela u korist Srbije, navodi Tanjug.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da je reč o drugostepenoj presudi, koja je konačna, i dodaje da pred arbitražom u Parizu još traje postupak koji su Alpina i Por pokrenule kako bi naplatile troškove zbog raskida koncesije. Garancija od deset miliona evra je bila "garancija ozbiljnosti ulaska u ceo posao" koncesije, naveo je Mihajlović.

Konzorcijum "Alpina-Por" je bankarsku garanciju dao za posao oko izgradnje autoputa u Srbiji, ali je ugovor sa njim raskinut, jer nije ispoštovao odredbe sporazuma. Nezadovoljni gubitkom posla konzorcijum je izdejstvovao u austrijskoj banci da se bankovna garancija ne isplati Srbiji. Nakon toga Vlada Srbije je podnela tužbu, a odluka suda je sada postala pravosnažna, pošto je drugostepena instanca donela odluku u korist srpskih vlasti.

Austrijske kompanije Alpina i Por, koje su bile izabrane za koncesionare za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, saopštile su početkom maja ove godine da su podnele zahtev za arbitražu zbog raskida ugovora. Koncesionari, čija zajednička kompanija ima zvanični naziv "Sever-jug autoput", tražila je obeštećenje koje je preliminarno procenjeno na 71 milion dolara i koje bi trebalo da pokrije kompenzaciju za sprovedene pripremne radove i naknadu za gubitak profita.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica, a prema preliminarnim procenama vrednost koncesije iznosila je oko 1,5 milijardi evra. Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Vlada Srbije saopštila je 2. februara ove godine da je dala nalog banci da se naplati garancija od 10 miliona evra za izgradnju autoputa Horgoš-Požega od koncesionara jer oni nisu uspeli da do kraja 2008. zatvore finansijsku konstrukciju, što je bilo neophodno da bi Ugovor o koncesiji stupio na snagu, ali banka nije izvršila taj nalog.

Koncesionari su, kada su podneli zahtev za arbitražu, saopštili da su nastojali da pronađu sporazumno rešenje za probleme u sprovođenju ugovora, ali da srpska vlada nije bila spremna na to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: