Menjati porez na dohodak i imovinu

Porez na dohodak i imovinu trebalo bi promeniti, kaže ministarka finansija u Valdi Srbije Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.10.2009.

12:53

Default images

Ministarka kaže da su promene poreza na imovinu u završnoj fazi i objašnjava da je suština izmena veća pravičnost u oporezivanju. „Do sada je poreski kredit (oslobođenje) bio najveći za najvrednije nekretnine. Predložene izmene dovešće do ispravljanja nepravde, jer će se umanjenje utvrđivati u apsolutnom iznosu, tako da će vlasnici vrednijih nekretnina više plaćati“, navodi ona.

Istovremeno, Dragutinović kaže da je sadašnji zakon o porezu na dohodak građana “duboko nepravedan“ i dodaje da poreska reforma mora da se uradi nezavisno od svetske krize.

Ona dodaje i da bi svakako ukinula taksu na mobilne telefone, a vratila porez na štednju, „samo on ne bi bio 20% nego značajno niži, uporediv sa stopom poreza na dobit“.

Govoreći o eventualnom povećanju PDV-a, minitstarka kaže da je stav Vlade da je porez na dodatu vrednost poslednja u nizu mogućih mera i navodi da bi pre došlo u obzir preispitivanje liste proizvoda sa smanjenom stopom.

„Postoje rezerve da se iz liste isključe oni proizvodi koje prema evropskom zakonodavstvu treba da se oporezuju opštom poreskom stopom umesto umanjenom. Dakle, samim usaglašavanjem našeg zakona sa evropskim zakonodavstvom povećali bi se prihodi. To bi mogli biti računari i računarske komponente, obrazovne usluge, ali i pojedini prehrambeni proizvodi“, objašnjava ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: