Dinkić: U RTB Bor 160 miliona evra

Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić je izjavio da je u planu da država u Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor investira 160 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 16.10.2009.

13:59

Default images

Dinkić je rekao da će od tog iznosa 135 miliona evra biti za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline, koje bi trebalo da budu izgrađene za dve do tri godine.

On je dodao da će država investirati 25 miliona evra u kupovinu rudarske opreme i naveo da je Kanadska agencija za osiguranje izvoza (Export Development Canada - EDC) ponudila kredit po povoljnim uslovima.

Prema ranijim infromacijama Ministarstva ekonomije, RTB bi izgradnju trebalo da finansira robnim kreditom za koji će garantovati Vlada Srbije. Vlada se na to odlučila posle tri neuspešna tendera za prodaju RTB Bor.

Dinkić je kazao da će RTB Bor još neko vreme ostati u državnom vlasništvu i objasnio da se u Bor ulaže jer je cena bakra na svetskom tržistu porasla.

U državnom vlasništvu će, kako je naveo, za sada ostati i pančevačka Petrohemija, za koju se očekuje da bude jedan od dva najveća izvoznika u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: