Jat počeo potragu za partnerom

Pregovori o pronalaženju strateškog partnera za Jat ili nekog drugog rešenja za srpsku nacionalnu aviokompaniju su počeli, kaže ministar Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 16.10.2009.

13:33

Default images

Ministar infrastrukture Srbije kazao je da će pregovore voditi državna komisija koju će odrediti predsednik Vlade Srbije i dodao da je to "suština" plana za Jat.

Sredstva za socijalni program su obezbeđena, otpuštanja neće biti, biće odlazaka u penziju, a sa radnicima će biti postignut dogovor o svim pitanjima, kazao je Mrkonjić. Prema njegovim rečima, stav Vlade Srbije je da Jat treba da nastavi da radi "ili ovako ili onako".

On navodi da je u okviru Vlade Srbije postignut dogovor da "Jat stane na noge" i da se do kraja godine eliminišu finansijski problemi koje Jat sada ima i koji iznose 18 i 20 miliona evra. Rešavanje tih "problema" moglo bi da uključi i prodaju dela nekretnina Jata, kazao je Mrkonjić koji je, na pitanje da li već postoji neki potencijalni strateški partner, kazao da su u Vladi tu opciju "stidljivo stavili na sto".

"Čekaćemo još neki dan da se dogovorimo, pa ćemo videti šta ćemo da radimo", kazao je on.

Mrkonjić je kazao da je generalni direktor Jata predstavio program poslovanja za 2010. godinu, prema kojem ta aviokompanija mora da preveze 1,5 milion putnika da bi ostvarila utvrđene planove. Ukoliko bi Jat uzeo 40 miliona evra kredita, a vlada dala garanciju, ta aviokompanija bi ovu godinu završila "uspešno", dodao je on.

Manje zaposlenih, prodaja nekretnina

Smanjenje broja zaposlenih i prodaja nekretnina u Jatu počeće ove jeseni, izjavio je generalni direktor Jat ervejza Srđan Radovanović. "Mislim da će ove jeseni po pitanju rešenja viška zaposlenih otići možda 200 ljudi", rekao je on i dodao da je moguće da će znatno veći broj zaposlenih otići iz Jata kroz restrukturiranje i odvajanje delova kompanije koji nisu u funkciji osnovne delatnosti.

Radovanović je kazao da u Jatu nameravaju da neproduktivnu imovinu pretvore u produktivnu, odnosno da prodaju nekretnine i dodao da će prodaju imovine poveriti državnom preduzeću za nekretnine Dipos. "Imamo zgradu u Londonu koja nam je nepotrebna, a istovremeno neispravni avionski motor", kazao je on i dodao da bi bilo bolje da se novcem od prodaje zgrade finansira popravka aviona.

Radovanović je kazao da će Jat biti privatizovan "na bilo koji način". "Jedan od mogućih načina je onaj na koji je privatizovana Zastava", rekao je Radovanović i dodao da smatra da bi ta varijanta bila ekonomski najisplativija. Kako je dodao, moguće je raspisati i tender za Jat, ali efekat ne bi bio toliko dobar kao kada bi se radilo po modelu prodaje Zastave, ali je na pitanje ko je zainteresovan za strateško partnerstvo za Jatom, kazao da za sada nema zainteresovanih.

Radovanović je kazao da je dobio obećanje od Vlade Srbije da će Jat dobiti državnu garanciju za uzimanje kredita od 40 miliona evra. Kazao je da dugovi Jata nisu veliki, već da su velike finansijske potrebe te kompanije. Kako je naveo, kompaniji je potrebno 25 miliona evra do kraja godine da bi popravila motore aviona.

Akumuliranog duga nema, samo kratkoročnih kredita, "ali to nije nešto što nas ugrožava", kazao je Radovanović. "Ukupna kreditna zaduženja koja bi dospela do kraja 2010. godine iznose 10 miliona evra", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: