EBRD:Srpska privreda 2010. raste 1%

Ekonomija Srbije iduće godine će se vratiti na pozitivnu teritoriju i ubeležiti rast od jedan odsto, očekuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

13:48

Default images

Za tekuću godinu kreditor Srbiji prognozira pad privrednih aktivnosti od četiri odsto, nakon ekonomskog rasta od 5,4 odsto zabeleženog u 2008. godini, navodi se u novom izveštaju EBRD.

"Srbija nastavlja napredak na više frontova ali je zbog globalne ekonomske krize smanjeno interesovanje stranih investitora i otežana privatizacija preostalih javnih preduzeća", istakao je ekonomista EBRD Piter Senfej. On je, govoreći o Srbiji, rekao da je "važno naglasiti da se nastavljaju pripreme kompanija za privatizaciju kada se globalna ekonomska situacija poboljša".

Ekonomista EBRD-a Erik Berglof, objašnjavajući na čemu se zasniva prognoza rasta, za BBC kaže da “ono što sad vidimo su stabilizacija situacije i oporavak. Vlada je izuzetno pozitivno reagovala i činjenica da je pre nekoliko dana mogla da smanji kamatne stope dosta govori o tome da se prilike poboljšavaju”.

Da bi se rast konsolidovao, kaže on, neophodno je izvući pouke iz ove krize. “Neophodno je uzeti u obzir pozamašan broj kredita u stranoj valuti i visok stepen zaduženosti. Potrebno je stvoriti održiviji ekonomski model, model koji bi omogućio Srbiji da generiše sopstvenu štednju i da se smanji taj veliki broj valutnih kredita”, kaže Berglof.

Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj naglašava i još jedan, po njemu, izuzetno važan faktor za Srbiju. “Za dugoročnu konkurentnost srpske privrede je važan kvalitet obrazovanja. A kada razgovaram sa funkcionerima iz Srbije, kažu da ih brine to što je smanjenje javne potrošnje dovelo do smanjenja budžeta za obrazovanje. Mislim da je to vrlo opasno za dugoročnu konkurentnost i poziciju Srbije u Evropskoj uniji”, objašnjava on.

Jedan od akcenata iz izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj, kada je reč o Srbiji, jeste da zemlja dobro napreduje, na čitavom nizu frontova, ali da je globalna ekonomska kriza smanjila interes inostranih investitora i usporila privatizaciju prostale državne imovine.

Berglofa napominje da treba biti realan i da “sve dok smo u ovoj fazi stabilizacije krize i sve dok ne bude ozbiljnijeg oporavka, biće teško privući značajnije investicije iz inostranstva, pa čak i od domaćih investitora. Neophodno je u međuvremenu pripremati teren i sprovoditi nezavršene reforme. Srbiji su, na primer, neophodni bolji propisi o konkurenciji i upravljanju preduzećima. Sve to će, posle stabilizacije ukupnih prilika, stimulisati i lokalni i inostrani interes za privatizaciju”.

EBRD u zemljama centralne i istočne Evrope u 2009. očekuje pad privrednih aktivnosti od 6,3 odsto u proseku dok u 2010. računa na rast u regionu od oko dva i po odsto. Međutim, dodaju u EBRD, svaki razvoj situacije na bolje u 2010. godini će svakako biti spor i postepen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: