Odlazak Jata otvara prostor drugima

Zimskim redom letenja koji važi do kraja marta 2010. godine, zbog smanjenog obima saobraćaja, Jat nije planirao letove na relaciji Niš – Cirih - Niš.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

12:13

Default images

Rukovodstvo grada Niša i aerodroma “Konstantin veliki” ukidanje ove linije vide kao šansu za dolazak drugih aviokompanija. Na niškom aerodromu trenutno nema putnika a nema ni aviona. Od kada se završila sezona godišnjih odmora ,i ukidanjem čarter letova,putnika ima jedino petkom kasno uveče i subotom u ranim jutarnjim satima kada avion dolazi i polazi za Cirih.

Najavljeno ukidanje ove linije gradonačelnik Niša MIloš Simonović vidi kao šansu da i druge aviokompanije počnu da lete iz Niša. “Ta činjenica i formalno dokazuje nezainteresovanost i nedostatak kapaciteta Jata da leti sa niškog aerodroma i otvara vrata lokalnoj samoupravi dakle gradu Nišu kao vlasniku javnog preduzeća Aerodrom, da ulazi u pregovore sa drugim aviokompanijama kako bi krenuli na pravi način da razvijamo aviosaobraćaj na našem aerodoromu“, kaže gradonačelnik Niša, Miloš Simonović.

I rukovodstvo niškog aerodroma posle ove odluke očekuje više letova i veći broj putnika. „Svakako da je to jedna dobra stvar za nas jer onda zainteresovane aviokompanije mogu računati na dobijanje dozvole, bez ugrožavanja monopola Jata i funkcionisanja našeg nacionalnog avioprevoznika“, ističe rukovodilac saobraćaja na aerodromu “ Konstantin veliki” Marjan Aleksić.

Pregovori sa aviokompanijama su u toku , već je izvesno da će putnike do Ciriha od kraja ovog meseca prevoziti „Montenegro airlines“. Do kraja godine će jos dve „low cost“ kompanije početi da saobracaju do Italije i Švedske. „Od sredine decembra možemo očekivati liniju iz Niša za Stokholm koju će obavljati švedska aviokompanija MCA airlines i liniju italijanske loukost kompanije winđet koja će leteti za Forli, za Bolonju“, objašnjava Aleksić.

Gradonačelnik Niša očekuje da ce i ukidanje viza za građane Srbije privući strane aviokompanije da pojačaju letove sa ovog aerodroma. „Po nekoj dinamici koju smo utvrdili jeste ideja da kroz decembarski odnosno zimski red letenja krenemo sa novim kompanijama a da od leta u letnjem redu letenja imamo više letova kada je u pitanju turizam i poslovni aranžmani, ističe gradonačelnik Niša. Sve to sa idejom da iskoristimo činjenicu da će naši građani moći slobodnije i jednostavnije da putuju po Evropi“, kaže Miloš Simonović.

Od početka godine preko niškog aerodroma je putovalo oko 16 i po hiljada ljudi sto je u odnosu na proslu godinu manje za 17%. Rukovodstvo aerodroma smatra da su razlozi smanjenja broja putnika veoma kasni dolasci iz Ciriha i veoma rani polasci iz Niša jer je najveći broj putnika upravo leteo na ovoj relaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: