Jat spreman za prodaju za 12 meseci

Država je spremna da pomogne Jat ervejzu da se konsoliduje i pripremi za privatizacijuza šest do 12 meseci, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.10.2009.

12:57

Default images

Ministar očekuje da će Jat "stati na noge" i biti spreman za privatizaciju za šest do 12 meseci. „Tada će država početi pregovore s potencijalnim strateškim partnerima koji su zainteresovani za Jat ervejz“, napomenuo je Mrkonjić.

On je izrazio očekivanje da će i neka od pet aviokompanija iz UAE biti zainteresovana za srpsku državnu aviokompaniju.

Državna aviokompanija Jat ervejz je u prvoj polovini ove godine i u prošloj godini poslovala sa gubicima, a obnavljanje flote otežava nepovoljan ugovor sa evropskim proizvodjačem aviona Erbasom.

Gubitak Jat ervejza u prvoj polovini ove godine bio je 14,85 miliona evra, a u kompaniji procenjuju da bi ukupan gobitak u 2009. mogao da bude od 20 do 25 miliona evra.

Prema planu konsolidacije koji je dostavljen Vladi Srbije, za pozitivno poslovanje Jata potrebno da se godišnje preveze najmanje milion i po putnika, uz smanjenje rashoda.

Jat ervejz je u prošloj godini prevezao 1,3 miliona putnika, a prema ranijim najavama poslovodstva, u ovoj godini se očekuje oko 1,1 milion putnika.

Kako je objavljeno 20. septembra, flota srpske aviokompanije trenutno ima 16 aviona, od čega su četiri unajmljena. Jat u floti ima 10 "boinga 737-300", jedan "boing 737-400" i pet aviona ATR 72.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: