Srbiji otvoreno nebo sa Emiratima

Predstavnici Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) parafirali su Sporazum o vazdušnom saobraćaju koji će omogućiti funkcionisanje režima "otvorenog neba".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

10:35

Default images

Dokument su parafirali državni sekretar Ministarstva infrastruktutre Srbije Miodrag Miljković i zamenik generalnog direktora civilne avijacije UAE Omar Bin Galeb. Sporazum o vazdušnom saobraćaju će omogućiti da Jat i pet aviokomanija iz UAE uspostave neograničen broj letova između Srbije i UAE, kao i da preko aerodroma u tim državama lete za druge zemlje.

"Sporazum pruža mogućnost putnicima da koriste linije svih prevoznika, a prevoznicima pogodnosti slobodne konkurencije bez dvostrukog oporezivanja prihoda", istakao je Miljković i naveo da se time otvara mogućnost Jatu da preko UAE otvori ove linije ka udaljenim destinacijama, kao što su Australija i Narodna Republika Kina.

Zvaničnik civilne avijacije Emirata Omar Bin Galeb kaže da je sporazum prilika koju su arapske aviokompanije dugo čekale. "Mi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima imamo pet nacionalnih avio prevoznika i smatram da je ovo izuzetna prilika za njih. Za kompanije Emirati, Etihat, Eir Arabija, Flajt Dubai i Irak Ervejz, će ovo biti sjajna prilika da Srbiju prepoznaju kao jedno od svojih važnih tržišta u skoroj budućnosti".

Do sada je saobraćaj između Srbije i UAE održavao samo Jat, koji je iz Beograda leteo dva puta sedmičnio za Abu Dabi, jedan od sedam emirata koji čine UAE.

Direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije Nebojša Starčević je ocenio da Srbija sporazumom sa UAE "otvara vazdušnu kapiju za istok", podsećajući da režim "slobodnog neba" već postoji sa Evropskom unijom. U Emiratima, kako je rekao, trenutno radi 20 pilota i oko 250 stjuardesa iz Srbije.

Generalni direktor Direktorata civilne avijacije Dubaija Mohamed Ali je napomenuo da sporazum predstavlja nastavak odlične saradnje između avioprevoznika dve zemlje koja je uspostavljena još od 70-tih. On je na pitanje da li UAE žele da pretvore Beograd u tranzitnu tačku za svoje kompanije, istakao da je glavni grad Srbije važna stanica u regionu i da su avioprevoznici zainteresovani za njene potencijale.

"Kao što znate, Beograd je izuzetno važan aerodrom u regionu i prevoznici iz UAE, posebno naše kompanije Emirati i Etihat, zaista planiraju da dođu u Beograd i da odavde prevoze dalje u region. Ovo je zaista važan aerodrom u regionu i ovaj sporazum sada dozvoljava da aviokompanije planiraju svoje aktivnosti koje će realizovati u skoroj budućnosti“, kaže Ali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: