Erste banka: 35 miliona € kredita

Erste banka je ove godine u Srbiji odobrila 35 miliona evra subvencionisanih kredita za prevazilaženje krize, od kojih 90 odsto malim i srednjim preduzećima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

09:21

Default images

Direktor Direkcije za MSP Milan Zenović je na predstavljanju istraživanja o bankarskim poslovima sa MSP u jugoistočnoj Evropi, u uslovima krize, rekao da Erste banka ima 15.000 klijenata za MSP i tržišni udeo od šest odsto klijenata u odnosu na broj aktivnih registrovanih privrednih subjekata u tom segmentu.

Zenović kaže da Erste banka daje kratkoročne kredite za likvidnost i obrtna sredstva u dinarima, uz kamatu od 7,5 odsto, i devizno indeksirane uz kamatu od tri odsto.

Pre mesec dana počeli smo da odobravamo dugoročni dinarski kredit za trajna obrtna sredstva sa rokom otplate do 3 godine i fiksnom kamatnom stopom od 13,5 do 15 odsto u zavisnosti od rejtinga preduzeća, a krediti sa rokom otplate do 12 godina su tek u pripremi i reč je o dugoročnim investicionim kreditima. Za devet meseci odobreno je 120 miliona evra novih komercijalnih kredita, od kojih 35 miliona subvencionisani.

Zenović napominje da u Srbiji od ukupno registrovanih firmi, skoro 99 odsto čine MSP, što je isti nivo kao i u EU, mada ona u EU zapošljavaju veći procenat stanovnika. Tamo na 1.000 stanovnika, koncentracija MSP iznosi 45,3 odsto, a u Srbiji 31 odsto, mada se taj broj povećava.

U EU učešće MSP u bruto društvenom proizvodu iznosi 62, a u Srbiji 51 odsto.

Autor istraživanja, predstavnik konsultanske kuće "Zeba" Helge Bušenbruker je rekao da banke u uslovima krize ne mogu više da šire svoje tržište medju novim klijentima MSP, već moraju nastojati da povećaju profit u okviru odstojećeg portfolija.

MSP su u proteklom periodu već značajno smanjile tražnju za kreditima, a sve je više onih koji ne ispunjavaju obaveze, tako da banke moraju da se okrenu drugim uslugama - komisionoj prodaji, lizingu i osiguranjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: