Od 2000. na poklon tri mlrd. evra

Srbija je, prema podacima Ministarstva finansija, od 2000. godine, zaključno sa 2008, dobila 3,3 milijarde inostrane bespovratne humanitarne i razvojne pomoći.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

02:21

Default images

Najveći donator bila je Evropska unija, a slede Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Italija i Švedska. Najviše donacija usisali su budžet, energetika, socijalni sektor i građansko društvo.

Grantovi za opštu budžetsku podršku i oni namenjeni energetskom sektoru predstavljaju trećinu ukupne bespovratne međunarodne pomoći koja je ušla u zemlju od petooktobarskih promena. U vrhu liste sektora primaoca su i poljoprivreda, zdravstvo i lokalna samouprava.

Više od sto miliona evra dodeljeno je i za privatizacione procese, odnosno razvoj biznisa i obrazovanje, a nešto manje svet je Srbiji poklonio za unapređenje državne uprave, kako je navedeno u tabeli podataka koje je Sektor za programiranje i upravljanje fondovima EU i razvojnom pomoći Ministarstva finansija obradio za potrebe „Politikinog” mini-istraživanja.

Prema podacima iz poslednjeg godišnjeg Izveštaja o međunarodnoj pomoći u 2008. sa osvrtom na protekli period, najviše bespovratne pomoći u zemlju ušlo je 2001. godine – 623 miliona evra i to su uglavnom bila sredstva humanitarne pomoći koja se najbrže i najjednostavnije realizuju, 2002 – 530 miliona evra i 2003 – 460 miliona evra. Nakon uspona i padova, grantovi su prošle godine opali na najnižu vrednost od početka tranzicije – 166 miliona evra.

U proteklih devet godina uočljivi su trendovi smanjenog učešća humanitarne u odnosu na razvojnu pomoć i smanjenog učešća bespovratne pomoći u odnosu na koncesionalne kredite, kao i promene sektorske raspodele odobrenih sredstva, s obzirom na napredak u reformama.

Uzrok sniženog ukupnog nivoa ukupne međunarodne pomoći u 2008. godini posledica je smanjenog priliva bespovratnih sredstava, prvenstveno iz bilateralnih fondova, te kašnjenja u realizaciji pretpristupnih fondova EU, a s druge strane odražava neminovne zastoje u radu državne uprave koji su posledica političke nestabilnosti i čestih promena vlade, objašnjava se u poslednjem godišnjem izveštaju.

Bitna je i napomena koja upućuje da Srbija i ubuduće može da računa na inostranu pomoć, „imajući u vidu da se realizacija značajnijih sredstava pretpristupnog instrumenta IPA očekuje u narednim godinama, to bi trebalo da dovede i do porasta učešća bespovratnih sredstava u strukturi i ukupnoj realizaciji međunarodne pomoći”.

Ipak, dodaje se da „sposobnost domaćih institucija da koriste sredstva međunarodne pomoći uveliko uslovljava i nivo ukupne realizacije pomoći, te je dalje unapređenje institucionalnih kapaciteta prioritet čije će ostvarenje usloviti visinu međunarodne podrške u narednim godinama”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: