Jat (ne) nabavlja avione Boinga

Iza učestalih pregovora sa američkim proizvođačem aviona, a sada i Siti bankom, kriju se planovi o modernizaciji flote Jata, saznaje Danas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

02:13

Default images

Nacionalni avioprevoznik "Jat ervejz" ubrzano i u tajnosti radi na obnovi flote u narednoj godini, o čemu je, kako Danas saznaje, bilo reči na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Siti banke i sa američkim proizvođačem aviona Boingom, čija bi delegacija u narednih desetak dana ponovo trebalo da dođe u Beograd.

Taj list piše da Jat namerava da nove letelice nabavi na lizing, odnosno da ih iznajmi, pri čemu bi bila ostavljena i mogućnost njihovog otkupa. To znači da vlasnik aviona ne bi bio Jat već finansijska grupa Siti, dok bi domaći prevoznik eventualno mogao da stekne svojinu nad njima tek po isplati poslednje rate, u slučaju zaključenja finansijskog lizinga. Otvoreno je pitanje da li će u aranžman biti uključeni novi avioni ili neke od već postojećih letelica raspoloživih za lizing.

Sa druge strane, u toj kompaniji kažu da „Jat ervejz” ne vodi tajne pregovore o kupovini ili lizingu aviona američkog Boinga i navode da se sa predstavnicima Siti banke, čiji je kompanija Boing jedan od kijenata, razgovaralo se o različitim vidovima saradnje. "Sasvim je prirodno da predstavnici Boinga ponovo posete Jat čiju flotu čini 16 aviona, od kojih su 11 vazduhoplovi 'boing 737'", ističu u srpskoj državnoj aviokompaniji i ponavljaju da je Siti banka na sastanku sa predstavicima Jat ervejza pregovarala o kreditiranju te kompanije.

Predstavnici Siti banke posetili su Jat i time potvrdili da tu kompaniju vide kao potencijalnog klijenta, pogotovo posle potvrda iz Vlade Srbije da će pomoći stabilizaciji nacionalnog avioprevoznika.

U prilog tvrdnji da će se Jat ipak odlučiti za nabavku aviona Danas navodi i činjenicu da se vode razgovori sa Siti bankom, koja na prostoru Srbije učestvuje u velikim poslovnim aranžmanima (poput odobravanja kredita "Telekomu Srbije" za kupovinu "Telekoma Srpske") i sigurno se ne bi upuštala u finansiranje nabavke delova za avione ili slične manje poslovne operacije.

Obnova flote je jedan od prioriteta Jata, čiji su avioni stari u proseku više od 20 godina. Prema tvrdnjama upućenih u stanje Jatovog voznog parka, od ukupno 16 aviona, trenutno leti samo šest - četiri boinga i dva manja aviona tipa ATR. Dva do četiri aviona bi, prema tvrdnjama izvora tog lista, relativno brzo mogla da polete ako bi se kupili rezervni delovi, dok su za ostale letelice potrebna znatno veća ulaganja.

Pregovori i sa Erbasom

Nedavno su u poseti Jatu bili i predstavnici evropskog proizvođača aviona Erbas, sa kojim domaća aviokompanija ima ugovor o nabavci osam aviona tipa A319 iz 1998. godine, u nominalnoj vrednosti od 580 miliona dolara, koji nikada nije realizovan. Ovdašnji političari su često isticali ovaj sporazum kao prepreku za nabavku aviona drugih proizvođača, ali u samom ugovoru nema nijedne odredbe koja bi sprečila Jat da nabavi Boingove ili bilo čije druge letelice.

Osim veoma visoke cene, Erbasovi avioni Jatu ne odgovaraju najviše zbog toga što su domaći piloti obučeni za upravljanje Boingovim letelicama, a uz to ni "Jat tehnika", koja održava celokupnu flotu nacionalnog avioprevoznika, nema sertifikate za remont aviona evropskog proizvođača. U "Tehnici" nezvanično kažu da bi relativno brzo mogli da se edukuju za rad na ovim avionima, naročito ako bi bili novi, pošto su "komplikovaniji radovi uglavnom potrebni na starijim, a ne na novim avionima".

Konačno, glavni Jatov problem za bilo kakvu nabavku su finansije. Kompanija će i ovu godinu završiti sa gubitkom, pa nema sumnje da će za obnovu flote biti neophodne državne garancije. Vlada je u februaru ove godine Jatu pozajmila 10 miliona evra za investicije i socijalni program i obećala da će mu u 2010. dati garancije za nabavku četiri aviona, ali samo pod uslovom da Jat uspe da pozajmljena sredstva vrati do kraja ove godine. U suprotnom, država će preuzeti deo imovine ove aviokompanije i prodati je da bi naplatila dug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: