Završni deo izrade budžeta za 2010.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da je u toku završna faza izrade budžeta za 2010, kao i da je potreban budžet koji će podržati privredu u recesiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

13:52

Default images

Dragutinović je rekla da će od toga kakav je budžet zavisiti program Srbije sa MMF, finansijska pomoć međunarodnih finansijskih institucija, EU, poverenje tržišta, dinamika oporavka i ekonomska perspektiva zemlje.

"Ono što nikako ne smemo je da zapadnemo u zamku zaduživanja. Najbolje moguće rešenje je poći od kresanja troškova", kazala je ona.

Ministarka finansija je ukazala na značaj uspostavljanja sistema interne finansijske kontrole i eksterne revizije. Ona je kazala da je razvoj ovog sistema obaveza koja proističe iz evropske perspektive Srbije, ali i da te principe nameću Svetska banka i MMF pre nego što daju podršku nekom projektu.

"Često se pogrešno misli da veća sredstva i veći budžet znače istovremeno i bolje rezultate. Upravo je studija Svetske banke pokazala, a i naše iskustvo u privatnom životu često može pokazati isto, da se sa manje novca može uraditi isto ili čak više", kazala je Dragutinović.

Ministarka finansija je navela da je cilj da se izgradi sistem koji će obezbediti veću efikasnost, transparentnost i sigurnost i naglasila da se on ne može graditi "preko noći". "Taj sistem treba shvatiti kao osnovu, a ne kao kalup. Bitni su ciljevi i rezultati", kazala je Dragutinović. Dragutinović kaže da je od Državne revizorske institucije (DRI) dobila predlog revizorskog izveštaja o trošenju novca iz republičkog budžeta za 2008. godinu. Kako je istakla, predlog izveštaja o završnom računu budžeta za prošlu godinu, koji je pisan na oko 160 strana, biće pregledan za dane vikenda, a u toku naredne sedmice, ukoliko se za tim ukaže potreba, može se očekivati da Ministarstvo finansija da eventualne primedbe.

Kako je najavljeno iz DRI, do kraja novembra gradjani Srbije bi trebalo da budu obavešteni o tome gde je otišao novac iz državnog budžeta za 2008. godinu. Nacrt i predlog izveštaja su za sada poverljivog karaktera iz razloga što revidirani subjekti (ministarstva) imaju pravo prigovora i osporavanja nalaza. Revizija trošenja budžetskog novca iz 2008. godine trajala je četiri meseca, utrošeno je 7.000 radnih sati i pregledano oko 110.000 dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: