Srbiji potreban dogovor sa MMF-om

Premijer Mirko Cvetković je izjavio da Srbiji treba dogovor sa MMF-om i da bi nepostizanje dogovora sa tom finansijskom institucijom imalo velike posledice.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

12:11

Default images

"Ne vidim bilo kakve koristi od nepostizanja dogovora. To bi bila velika šteta i imali bismo velike posledice na ponašanje investitora i rejting zemlje", rekao je Cvetković i naglasio da cilj pregovora sa MMF-om nije samo dobijanje novca.

On je rekao da će sa MMF-om razgovarati o mnogim temama i da sve neće biti svedeno na racionalizaciju. "To je mnogo složenija priča od uštede", dodao je Cvetković. On je najavio da će predstavnici Srbije delegaciji MMF-a najpre "dati kvantitativni predlog budžeta za 2010. godinu" i da se neće menjati PDV.

Premijer je kazao da je Vlada Srbije priprema predlog budžeta za 2010. godinu, kao i da će on biti predočen toj medjunarodnoj institutuciji.
Vlada će dati i komentare na predlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, čiji je nacrt već dobila od MMF-a. On je kazao i da Vlada Srbije ima dva cilja, a to je da se postupno ide ka smanjenju deficita u narednim godinama, kao i prestruktuiranju potrošnje, tako da ona bude u većoj meri više razvojnog, kapitalnog, a manje tekućeg karaktera.

MMF: Povećanje PDV nije tema

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik kaže da povećanje poreza na dodatu vrednost nije predmet razgovora sa Vladom Srbije.

Povećanje PDV-a, međutim, nije isključeno ako ostale mere za smanjenje javne potrošnje ne budu dale rezultate, rekao je Lisovolik i istakao da je neophodno smanjenje javne potrošnje radi prevazilaženja ekonomske krize i održivosti makroekonomskog sistema.

Predstavnik MMF je kazao da je učešće rashoda za penzije u BDP-u veoma visoko (oko 14 odsto) i da ga je neophodno smanjiti, a kao jedan od načina naveo i izjednačavanje godina starosti za penzionisanje muškaraca i žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: