Vlada hoće da dovede Ikeu u Srbiju

Vlada Srbije namerava da potpiše memorandum o sporazumevanju sa Ikeom, kojim bi Ikea načelno dala saglasnost da u periodu do pet godina u Srbiji izgradi fabriku

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 14.10.2009.

09:26

Default images

Za uzvrat Vlada ne bi išla na tendersku prodaju zemljišta Instituta za stočarstvo, koje je Ikea ocenila kao pogodno za izgradnju njenog prodajnog centra, već bi se to rešavalo direktnom pogodbom, s obzirom na to da je reč o izuzetnom važnoj investiciji.

Preduslov da do potpisivanja memoranduma dođe je promena generalnog urbanističkog plana i namene zemljišta Instituta za stočarstvo iz poljoprivrednog u građevinsko. Odmah zatim Vlada bi na sednici donela uredbu o oduzimanju tog zemljišta kojim bi gazdovala Direkcija za imovinu Republike Srbije. Ako bi se postigao dogovor o memorandumu, zemljište bi išlo u direktnu pogodbu.

Ovaj predlog, prenosi Blic, biće u narednih nekoliko dana prosleđen menadžmentu Ikee. Dragan Skalušević, generalni direktor Ikee za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, kaže da oni nemaju te informacije. "Rekli smo ranije sve što smo imali. Ne mogu ništa više da komentarišem jer smo u pregovorima. Šta god da Vlada Srbije odluči, neka zvanično saopšti, pa ćemo onda i mi reći šta imamo tim povodom", rekao je Skalušević.

Na početku ovog meseca Ikea je uputila Vladi Srbije pismo namera u kojem saopštava da je zainteresovana za 35 hektara zemljišta Instituta za stočarstvo. Memorandum bi bio njen odgovor. Parcela Instituta za stočarstvo rasprostire se na 70 hektara i nalazi se pre aerodroma sa desne strane autoputa Beograd-Zagreb, iz pravca glavnog grada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: