Beograd evropski centar "Emirata"?

Beograd bi mogao da postane tranzitni centar u ovom delu Evrope za avio-kompaniju Emirati, koja iz Beograda planira da leti na oko 100 destinacija širom sveta.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

09:17

Default images

Kako Blic saznaje, predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva Ujedinjenih Arapskih Emirata danas dolaze u Beograd da sa domaćim vlastima potpišu ugovor o pravima letenja između Srbije i UAE. U delegaciji će biti i predstavnici avio-kompanije Emirati.

Emirati, jedna od najvećih svetskih kompanija, pored redovne linije Beograd-Dubai, najveći potencijal iz glavnog grada Srbije vide u letovima za Sidnej, Melburn, Pert, Brizbejn, Novi Zeland, ali i za Kinu i mnoge destinacije u Africi, na Bliskom istoku i ostatku Azije. Ili - za oko 100 destinacija u svetu!

Emirati, međutim, kako se nezvanično može čuti, ne žele da iz Beograda lete sa privremenim dozvolama. Zato žele da se između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata napravi bilateralni sporazum u vazdušnom saobraćaju, što bi danas i trebalo da bude tema razgovora.

"Predstavnici Emirata imaju vrlo ozbiljne planove za uspostavljanje saobraćaja između Dubaija i Beograda. Već duže imaju planove da od Beograda naprave tačku na Balkanu preko koje će prevoziti svakodnevno putnike i robu na više od 100 destinacija u svetu", kažu u predstavništvu Emirata u Beogradu. Ono što je dodatno zanimljivo jeste da Emirati zapošljavaju više od 300 stjuardesa i stjuarda iz Srbije, kao i 14 pilota. Upravo bi oni bili angažovani na budućim linijama iz Beograda.

Za srpsko nebo i tržište nije zanemarljivo ni interesovanje mađarske avio-kompanije Malev koja bi, kako Blic saznaje, ovih dana takođe mogla da se dogovori oko dozvola za letove iz našeg glavnog grada. Kako tvrde dobro upućeni, Malev planira da uspostavi letove iz Beograda do Budimpešte, s obzirom na to da je potpuno neprirodno da Srbija nema vazdušnu vezu sa severnim susedom. Ono što je od toga još važnije jeste činjenica da je interesovanje za letove na ovoj relaciji prilično veliko.

Ovo, inače, ne bi bio prvi put da mađarska avio-kompanija traži dozvolu domaćeg direktorata. Malev je nekoliko godina unazad tražio dozvolu za letove iz srpske prestonice. ali je odbijen zbog sporenja sa „Jat ervejzom“. Posle zauzimanja mekšeg stava Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije o dolasku stranih kompanija, očekuje se da od sledeće godine Srbija dobije direktnu liniju za glavni grad Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: