Telekom tek od 2010. bez monopola

Malo je verovatno da će fiksna telefonija dobiti novog operatera do kraja godine, smatraju u Republičkoj agenciji za telekomunikacije, piše Politika.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 14.10.2009.

08:47

Default images

Najava Jasne Matić, ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo, da bi do 31. decembra trebalo da bude poznato ko će postati novi, drugi operater fiksne telefonije, teško će se obistiniti. Problem je u nedostatku vremena, odnosno kratkim rokovima.

Kako objašnjavaju u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) moguće je da će do kraja godine biti objavljen javni poziv, ali je malo verovatno da će i biti izabran novi operater. “Realnije je da na polju fiksne telefonije tek sledeće godine Telekom dobije konkurenciju”, smatra Milan Janković, izvršni direktor Ratela.

“Jednostavno, procedura je takva. Malo je verovatno da za tri meseca država uspe da raspiše javni poziv, izabere najboljeg ponuđača i dodeli mu licencu”, objasnio je Janković.

Uprkos tome, u Ministarstvu za telekomunikacije naglašavaju da je plan da cela procedura bude završena do kraja godine, odnosno da do tada bude poznato ko je pobedio na konkursu i ko će početi da pruža usluge fiksne telefonije građanima. “Planiramo da, okvirno, do Nove godine završimo ceo posao “, rekla je za Politiku ministarka Matić i dodaje da je namera bila da se i ranije objavim javni poziv, ali zbog svetske ekonomske krize nije bilo zainteresovanih kompanija.

Podsećanja radi, još pre dve godine kompanija SBB (Srpske kablovske mreže) zatražila je licencu za učešće u fiksnoj telefoniji, ali se od tada čeka dugo najavljivana liberalizacija za koju ekonomista Aleksandar Stevanović, iz Centra za slobodno tržište, smatra da će biti korisna za građane.

“Nema te konkurencije koja je loša za korisnike, a malobrojni su monopoli koji su dobri za potrošače. Zbog toga se, posle uvođenja drugog operatera u fiksnu telefoniju, može očekivati da stvari počnu bolje da funkcionišu”, kaže Stevanović i navodi primer mobilne telefonije.

“Tek kada se u mobilnoj telefoniji pojavila konkurencija, Telekom je počeo da nudi određene pogodnosti, poput jeftinog telefoniranja u inostranstvo. Do tada jeova kompanija imala izuzetno visoke cene telefoniranja, ali ih je konkurencija prinudila na sniženje”, rekao je on i dodao da se “to može očekivati i u fiksnoj telefoniji. Kada se konačno pojavi konkurencija, Telekom će ako misli da opstane na tržištu morati korisnicima da ponudi znatno primamljivije usluge od dosadašnjih. U protivnom, počeće da gubi klijente”.

Stevanović, međutim, zamera državi što se ograničava na jednom novom operateru. Umesto toga, predlaže da fiksna telefonija bude u potpunosti liberalizovana. “Ako od Nove godine dobijemo samo jednog novog operatera, onda ćemo umesto dosadašnjeg Telekomovog monopola imati duopol. To neće mnogo koristiti potrošačima”, uveren je Stevanović.

On smatra i da uvođenjem samo jednog novog operatera država na sve načine pokušava da odbrani svoje čedo , Telekom dok iz RATEL-a poručuju da broj novih operatera zavisi od broja licenci koje je država spremna da dodeli.

Iako podržavaju aktivnosti države i uvođenje konkurencije u oblasti fiksne telefonije, u Telekomu smatraju da ulazak novog operatera ne znači da će automatski nestati dvojnici u telefonskom saobraćaju. “Treba imati na umu da nijedan privatni investitor neće ući na tržište da bi razdvajao dvojnike, već da bi ostvario profit” , kažu u Službi za odnose s javnošću Telekoma uz najavu da će ova kompanija nastaviti da modernizuje mrežu.

Iz Telekoma poručuju i da su još pre godinu i po dana usvojili strateški plan do 2012. godine i da tačno znaju kako će poslovati na konkurentnom tržištu fiksne telefonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: