Internet Srbiji donosi radna mesta

Pružanje usluga i korišćenje interneta u Srbiji moglo bi da do 2020. poveća javne prihode za 54 milijarde dinara i da se u toj oblasti zaposli 94 hiljade ljudi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

09:19

Default images

Studija o društvenom i ekonomskom uticaju interneta na zemlje u razvoju i privrede u tranziciji, koju je radio Telenor sa Boston konsalting grupom (BCG), pokazuje da bi učešće pružanja usluga i korišćenje interneta moglo da do 2020. u BDP-u Srbije dostigne 5,2 odsto.

Studija pokazuje da ako se obezbede uslovi, 81 odsto domaćinstava i 95 odsto preduzeća u Srbiji moglo bi da ima najmanje jednu pretplatu na internet u roku od deset godina.

Ako se, međutim, ne smanje nameti na telekomunikacionu industriju u Srbiji i ne povuče vladin porez od deset odsto na upotrebu mobilnih telefona, posledice će biti sporiji razvoj i slabiji kvalitet usluga interneta u Srbiji.

U studiji se navodi da ako se pravilno iskoristi, internet može da postane moćno sredstvo za rešavanje važnih društvenih pitanja u Srbiji, kao što su nezaposlenost i razlike u stepenu razvoja grada i sela.

Studija pokazuje da bi sve veća primena interneta trebalo do 2020. godine da uslovi rast privrednih aktivnosti čak za 17 hiljada godišnje, što podrazumeva osnivanje novih preduzeća, kao i formiranje novih odeljenja, jedinica i oblasti poslovanja u okviru postojećih firmi.

Kako se ocenjuje, gustina interneta u Srbiji bila je u porastu u proteklom periodu zbog velike konkurencije medju provajderima. Ograničenja u infrastrukturi fiksne telefonije predstavljaju pretnju za dalji rast interneta, a kako ocenjuju autori studije, rast interneta zasnivaće se najverovatnije na tehnologijama za bežični pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: