Za Galeniku malo 200 miliona evra?

Ako Vlada Srbije odobri strategiju Agencije za privatizaciju, fabrika lekova Galenika biće na prodaju od oktobra. Radnici, istovremeno, strahuju za radna mesta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

17:16

Default images

Iako je farmaceutska industrija jedna od onih koje su najmanje osetile krizu, mnogi smatraju da sada nije trenutak za prodaju jednog od najvećih državnih preduzeća, a u Vladi tvrde da ova strateška kompanija sigurno neće biti prodata ispod cene..

Prema proceni privatizacionog savetnika, konzorcijuma Rotšild i Citadel, vrednost jedine preostale velike državne fabrike lekova je 200 miliona evra. Kako B92 saznaje u toj kompaniji, samo tekuće investicije vrede više od 60 miliona evra, a među njima je i izgradnja fabrike iz koje će, od januara, lekovi moći da se izvoze i na novo tržište – Evropske unije.

U Vladi kažu da su svesni da na prodaju daju kompaniju sa značajnim učešćem na tržištu, kvalifikovanim radnicima i dobrim proizvodnim programom, kaže državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić. “Mi smo javno izašli sa projekcijom, otprilike 100 odsto kapitala Galenike vredi oko 200 miliona, što znači da će na prodaju biti ponuđeno minimalno 70 odsto kapitala, shodno tome biće određena minimalna cena”, objašnjava on.

“S druge strane, tražiće se strateški partner koji je iz branše, odnosno takođe farmaceutska kompanija. Neće biti dozvoljeno da na tenderu učestvuju određeni investicioni fondovi, neke druge finansijske institucije, itd, već samo strateški partner, zato što strateški partner može kroz investicije da podigne proizvodni kapacitet i da proširi poslovanje”, navodi Ćirić.

Direktor Galenike Nenad Ognjenović, međutim, ne želi da ulazi u procenu vrednosti kompanije koju vodi i kaže da je to posao za nadležne u Vladi. “Kriza kod nas utiče na formiranje cena. Nekada nešto mnogo više vredi, a ne može za toliko da se proda, a nekada manje vredi – a može skuplje da se proda. Treba samo sačekati pravi trenutak za prodaju”, kaže Ognjenović.

“’Galenika je u 2009. u prvih šest meseci potpuno ispunila plan. Nema deficitarnog nijednog leka, radnici rade u tri smene, lične dohotke i sve što ide prema radnicima i prema državi – sve je isplaćeno”, navodi on.

Sindikat, međutim, ima procenu vrednosti i tvrdi da kompanija vredi bar duplo više. Zoran Pantelić iz sindikata Nezavisnost Galenike kaže da oni traže da Ministarstvo ekonomije obrazloži svoju računicu. “Cena od 200 miliona apsolutno je nerealna. Ona je preniska”, tvrdi Pantelić.

“Smatramo da još uvek nije vreme da se privatizacija sprovede, upravo iz razloga što se izgradnja nove fabrike privodi kraju i početkom sledeće godine biće puštena u pogon i ubeđeni smo da će time ‘Galenika’ mnogostruko više vredeti”, rekao je on.

Radnici su većinom uplašeni najavljenom promenom vlasnika i mogućnošću da ostanu bez posla. Oni će, nakon prodaje kompanije, postati njeni mali akcionari, a pored njih delić vlasništva će kroz besplatnu podelu akcija dobtiti i svi građani Srbije koji ranije nisu učestvovali u privatizacijama.

Ali, po svemu sudeći, kao i u slučaju besplatnih akcija NIS-a, i deonice Galenike biće brojčano i vrednosno usitnjene. “Retko kada se desi da akcionari, kada se dobijaju prvi put akcije, imaju samo jednu akciju. Uvek je situacija da imate nekoliko akcija nominalne vrednosti, to će biti određeno nakon što se završi i prihvati, od strane Vlade, procena vrednosti kapitala. Samim tim će biti određena nominalna vrednost svake akcije”, kaže državni sekretar Ćirić.

“Moje lično mišljenje je da će u slučaju Galenike i nekih drugih firmi građani dobiti više od jedne akcije određene nominalne vrednosti”, navodi on.

Galenika je već prošla kroz privatizaciju 1991. godine kada je prodata Milanu Paniću i tada je vrednost fabrike procenjena na 360 miliona dolara. Kada je država raskinula taj ugovor, Paniću je međunarodna arbitraža omogućila naknadu od 40 miliona dolara. Sada se kao potencijalni kupci, samo nezvanično, pominju Štada koja je vlasnik Hemofarma i Alapis koji je već privatizovao Šumadijalek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: