Jat očekuje gubitak od 25 mil. evra

Jat ervejz zabeležiće na kraju godine gubitak od 20 do 25 miliona evra, ukoliko se do tada ne desi ništa pozitivno, kaže generalni direktor Srđan Radovanović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

12:46

Default images

"Ako do 1. januara 2011. godine ne dođemo na 'pozitivnu nulu', loše nam se piše", rekao je Radovanović u intervjuu za novi broj "Ekonomist magazina" i ukazao da se globalna ekonomska kriza negativno odrazila na poslovanje Jata.

On je ukazao da Jat teško podnosi krizu i da je promet te aviokompanije pao za oko 20 odsto.

"Jat je u prošloj godini prevezao 1,3 miliona putnika, a ove godine će teško dostići 1,1 milion putnika", rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, glavni razlozi za dosadašnje loše poslovanje kompanije, koja je prošle godine zabeležila gubitak od 29 miliona evra, su to što je Jat "staromodna, organizaciono prevazidjena firma, napravljena po kalupu od pre 20-30 godina".

Radovanović je dodao da Jat, uz to, "nema naročito kvalitetnu uslugu, ceni je više nego što treba, nema nikakvu promociju i nije se pozicionirao u svesti potrošača".

On je izrazio uverenje da će 2010. godina, zbog "belog šengena" i dodatnih napora menadžmenta da se kompanija modernizuje, Jat uspeti da preveze oko 1,5 miliona putnika.

"Glavni zadatak nove uprave je da poveća broj putnika u Jatovim avionima, a za početak je dovoljno da stjuardese budu nasmejane, usluga kvalitetnija i da budemo konkurentniji, jer se druge kompanije, poput German Wings-a, ponašaju sve agresivnije", istakao je Radovanović.
On je naveo da Jatova potraživanja iznose oko dve milijarde dinara i da su veća od obaveza, ističući da najveći deo novca Jat potražuje od jedne nigerijske kompanije, Erbasa i makedonskog MAT-a.

"Najveći poverioci su državne firme, Agencija za kontrolu letenja i Aerodrom "Nikola Tesla", dok Naftnoj industriji Srbije ne dugujemo mnogo, jer kasnimo sa plaćanjima samo nedelju dana, a plaćamo najskuplji kerozin na svetu", rekao je Radovanović.

Trenutna popunjenost Jatovih aviona je oko 60 odsto, što je prema rečima prvog čoveka kompanije, najslabiji rezultat u okruženju.

"Problem je možda i taj što je Jat još uvek nesvrstan. Za nas je potpuno prirodno da budemo u Star alijansi, u kojoj su Turkish Airlines i Lufthansa, mada nije nezanimljivo ni društvo Aeroflota i Air France-a", rekao je Radovanović.

Govoreći o akcijama Jata, on je istakao da su akcije nacionalne aviokompanije već registrovane u Centralnom registru hartija od vrednosti i da je formalno sve spremno za podelu besplatnih akcija gradjanima.

Radovanović je istakao da je Jat vredna kompanija, jer je likvidaciona vrednost njene imovine najmanje 250 miliona evra i dodao da je Jat trebalo privatizovati ranije, jer kako je rekao 'vremenom devojka sigurno neće postati lepša i sad moramo malo da je našminkamo i lepo obučemo“.

On je rekao i da, posle vladine uredbe o zamrzavanju zarada u javnom sektoru, mesečno zaradjuje 168.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: