Gradnja brane na Rzavu kreće 2010.

Radovi na gradnji brane i akumulacije na Rzavu trebalo bi da počnu sledeće i okončaju se 2014. godine, kaže direktor Javnog preduzeća Rzav Ljubo Lazović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

08:38

Default images

Novac u iznosu od oko 52 miliona evra za izgradnju brane i akumulacije na Rzavu će obezbediti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (47,5 miliona evra ili 91 odsto), grad Čačak će dati 2,4 miliona ili 4,67 odsto, a ostatak opštine Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac kao korisnici vode sa tog sistema.

Radi se o investiciji od ukupno 70 milona evra, ali Elektroprivreda Srbije, zbog nedostatka sredstava sada neće potpisati ovaj Ugovor već na kraju završetka investicije.

"Ugovor koji potpisuju resorno ministarstvo i korisnici vodosistema Rzav odnosi se samo na vodoprivredni deo koji će služiti za zaštitu od poplava, oplemenjivanje malih voda i vodosnabdevanje četiri opštine i grada Čačka", rekao je Lazović.

On je istakao i da su pripremni radovi počeli utvrđivanjem opšteg interesa za gradnju pristupnog puta, cevovoda i dalekovoda. Sledeće godine trebalo bi da se otkupi 160 hektara zemljišta, kao i da se iseli 18 porodica kako bi gradnja brane mogla da počne.

"Dakle, sledeće godine očekujemo završetak gradnje pristupnog puta i dalekovoda, da dovedemo put i struju do profila brane, a 2011. godine da počnemo sa izgradnjom tela brane", kaže on i dodaje da bi „glavni radovi trebalo da traju do sredine 2014. godine, kada se očekuje punjenje jezera, pod uslovom da imamo dovoljno sredstava“.

Lazović je istakao i da se na ovakav Ugovor čekalo 20 godina i podseća da je sistem na Rzavu pušten 1993. godine korišćenjem vode sa privremenog vodozahvata, ograničenog kapaciteta, zbog čega je bilo problema u vodosnabdevanju zabog nedostatka padavina.

On je izjavio i da je studija opravdanosti pokazala da će sa sadašnjom potrošnjom vode i procenom porasta broja stanovnika, četiri opštine i grad Čačak izgradnjom brane na Rzavu imati vodu u naredne četiri decenije sa kapacitetom od 2.500 litara u sekundi, od čega bi Čačku pripalo 1.200 litara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: