Novi plan za Jat za sedam dana

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić kaže da je predlog novog poslovanja „Jat ervejza” spreman i da će biti predstavljen u narednih sedam dana.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.09.2009.

15:52

Default images

"Novi menadžemnt srpske aviokompanije i generalni direktor Srđan Radovanović dužni su da u narednih nedelju dana prezentuju Vladi Srbije plan daljeg poslovanja te kompanije", kazao je on i precizirao da će menadžment predstaviti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere poslovanja.

Srpska aviokompanija je u 2008. godini imala gubitak od 29 miliona evra, a u februaru ove godine je dobila pozajmicu Vlade Srbije od deset miliona evra za otpremnine radnika i investicije, uključujući i remont aviona. Jat ervejz bi pozajmicu trebalo da vrati do kraja godine.

Prema poslednjim podacima aviokompanije, Jat ervejz je u prvih sedam meseci ove godine prevezao oko 607 hiljada putnika, što je 22 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine. Jat ervejz, prema poslednjim podacima poslovodstva, ima oko 1.200 zaposlenih i flotu od ukupno 16 aviona, čija je starost više od 20 godina.

Kako je navedeno na sajtu kompanije, u floti je deset aviona tipa "boing 737-300" (Boeing), jedan "boing 737-400" i pet aviona ATR 72-200.

Mat još nije vratio dug Jatu

Generalni direktor „Jat ervejza“ Srđan Radovanović kaže da Makedonski aviotransport (MAT) još nije isplatio dug srpskoj aviokompaniji od deset miliona evra. On je kazao da je na osnovu uvida u finansijsku situaciju Makedonskog aviotransporta ustanovljeno da ta kompanija u Makedoniji nema imovinu iz koje bi mogao da se naplati dug.

Radovanović je naveo da predstavnici Jat ervejza pokušavaju da istraže da li Makedonski aviotransport ima imovinu u nekoj drugoj zemlji, da bi se naplatio dug.

Ministar za transport i veze Makedonije Mile Janakieski rekao je da je Makedonski aviotransport privatna kompanija i da makedonska vlada nema udela u toj aviokompaniji.

Bivši generalni direktor srpske aviokompanije Saša Vlaisavljević u martu je predložio predstavnicima Makedonskog aviotransporta da se deo duga Jatu pretvori u vlasnički udeo u makedonskoj kompaniji. Jat ervejz i Makedonski aviotransport su u aprilu ove godine potpisali sporazum o namerama kojim su započeli pregovore o strateškom partnerstvu, ali rezultat tih pregovora još nije poznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: