Šest srpskih kompanija među 500

Na listi 500 najuspešnijih kompanija u centralnoj Evropi na osnovu prihoda u 2008. našlo se šest srpskih kompanija, objavila je revizorska kompanija Dilojt.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.09.2009.

13:53

Default images

Naftna industrija Srbije (NIS) je sa prihodom od 3,7 milijardi evra rangirana na 28. mestu, Elektroprivreda Srbije (EPS) je na 96. mestu, a na listi su još i Delta maksi na 101. mestu, PTT Srbija na 125, Ju-Es Stil (US Steel) na 183. mestu i Srbijagas na 287. mestu.

Iste kompanije iz Srbije bile su uključene i na prethodnu rang listu, samo što je Telekom ranije bio posebno rangiran, a sada su njegovi prihodi uključeni u konsolidovani račun PTT-a. Udeo Srbije u broju kompanija na listi je 1,2 odsto, a srpske firme u ukupnom iznosu prihoda kompanija sa liste učestvuju sa 1,5 odsto.

Kako su saopštili predstavnici Dilojta, može se očekivati dalji rast sektora osiguranja u Srbiji, s obzirom da je naša zemlja i dalje ispod regionalnog proseka prema učešću osiguranja u bruto domaćem proizvodu.

Oni ističu da postoji veliki prostor za rast srpske ekonomije, čije bi učešće na listi, posmatrano prema veličini države i broju stanovnika, trebalo da bude mnogo veće. Među najvećim kompanijama u Srbiji dominiraju energetske kompanije, koje nemaju veliku ekspanziju van granica zemlje, dok su najveći skok u odnosu na prethodnu godinu imala preduzeća koja su se širila u regionu, kao što su Telekom i Delta Maksi.

Dilojt je rangirao i 50 banaka u centralnoj Evropi po visini aktive, ali među njima nema nijedne iz Srbije, dok se na listi najvećih osiguravajućih društava nalaze Dunav osiguranje iz Beograda na 46. mestu i DDOR Novi Sad na 50. mestu. Na prvom mestu liste banaka nalazi se mađarska OTP banka, a na listi osiguravajućih društava poljski PZU. Na rezultate poslovanja najviše je uticala svetska ekonomska kriza, tako da je 76 odsto analiziranih kompanija imalo pad prihoda, ukazao je direktor sektora za finansijsko savetovanje u Dilojtu Darko Stanisavić. On je dodao da prvih deset mesta na rang listi najvećih kompanija u centralnoj Evropi zauzimaju kompanije iz sektora energetike - 151, njih 149 se bavi trgovinom robom široke potrošnje, a 114 je iz proizvodnog sektora.

Na prvom mestu je, kao i prošle godine, poljska naftna kompanija PKN Orlen, a za njim slede mađarski Mol i ukrajinski Metinvest. Kako je navedeno, najveći broj kompanija je iz Poljske, zahvaljujući tome što u toj zemlji nije bilo recesije. Na listi ima 187 kompanija iz te zemlje, što je 37 odsto ukupnog broja kompanija na listi, Češka ima 69 kompanija na listi, a za njima slede mađarske, ukrajinske i rumunske firme.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najzastupljenija je Slovenija sa 22 firme na listi, od kojih je najbolje plasiran Petrol na 41. mestu, dok je Merkator na 46. mestu. Od jedanaest kompanija iz Hrvatske, na najboljoj 25. poziciji je Agrokor, a zatim INA na 27. mestu.

Jedina makedonska kompanija koja se našla na listi je Rafinerija nafte OKTA, na 344. mestu, dok kompanije iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine nisu plasirane na listi 500 najuspešnijih u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: