Deficit ipak u okviru dogovorenog

Državni sekretar Ministarstva finansija Vuk Đoković kaže da država neće povećavati deficit budžeta iznad planiranih 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2009.

10:18

Default images

Đoković je naglasio da će dogovor o deficitu sa Međunarodnim monetarnim fondom biti ispoštovan i da će 20. oktobra na novoj rundi pregovora sa MMF-om biti reči o planovima ekonomske politike za 2010. godinu.

Jedino se može desiti da neki ekonomski poremećaj na svetskom tržištu (kao što je drastično povećanje cene sirove nafte ili nova ekonomska kriza) može da utiče na povećanje već dogovorenog deficita, a za to će MMF sigurno imati razumevanja, rekao je Đoković.

Govoreći o prihodima i rashodima budžeta, on je kazao da se rashodi izvršavaju u skladu sa rebalansom državne kase od aprila ove godine, a prihodi su u maju osetno pali, usled posledica ekonomske krize, pada uvoza, odnosno slabijih prihoda od carina i akciza.

Međutim, poreski prihodi su u poslednja tri meseca povećani i bili su u skladu sa planom za ovu godinu, naveo je Đoković.

Na pitanje da li je tačno da se u budžet ne uplaćuje 40 odsto prihoda budžetskih korisnika, kako zakon propisuje, Đoković je te tvrdnje odbacio kao netačne, napominjući da je jedino sa univerzitetima dogovoren drugi procenat, ali i oni uplaćuju svoje sopstvene prihode u budžet.

"Činjenica je da ti prilivi jesu nešto manji nego što se to očekivalo, ali to je iz dva razloga - zato što je napravljena veoma optimistička procena koliki zaista jesu ti sopstveni prihodi. Drugi razlog je što se počelo sa njihovom naplatom tek u petom mesecu", objasnio je Đoković.

On je dodao da kada univerziteti ne rade u julu i avgustu, oni neće da uplate sopstveni prihod jer ga nemaju, ali će ga uplatiti u septembru i oktobru kada naplaćuju školarine i neke druge nadoknade i da je slična situacija i sa ostalim budžetskim korisnicima.

"To je norma koja je doneta i naravno sistem je poštuje", naglasio je Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: