Neophodna strategija konkurentnosti

Srbija ima dosta nejasnu strategiju privrednog razvoja, a ne postoje ni strategija ili nacionalni plan za povećanje konkurentnosti privrede.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.09.2009.

08:31

Default images

Ekonomski analitičari kažu da bi Srbija trebalo da napravi nacionalnu strategiju ili plan za rešavanje problema konkurentnosti privrede.

Član Ekonomskog saveta premijera Srbije Boško Živković je ocenio kao "ozbiljno upozorenje" izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u kojem je navedeno da je Srbija od 133 analiziranih zemalje na 93. mestu po konkurentnosti privrede, osam mesta lošije od prošlogodišnje rang-liste.

"Glavni uzrok loše konkurentnosti, kako je navedeno u izveštaju su korupcija, neefikasnost administracije i relativno slab finansijski sistem," rekao je Živković i dodao da bi, u situaciji kada je smanjen priliv kapitala u Srbiju, trebalo izraditi nacionalnu strategiju za rešavanje tog problema, zbog stranih i domaćih investitora, kao i zbog visoke stope nezaposlenosti u zemlji.

Živković je rekao da ekonomska kriza nije doprinela takvoj situaciji, dodajući da rezultati SEF pokazuju da je Makedonija napredovala u konkurentnosti privrede, a da su Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska nazadovale.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin je mišljenja da je Vlada Srbije krivac za pad konkurentnosti domaće privrede, kao i da je to posledica vladinih mera za podsticaj privredi u borbi protiv krize. "Ne mogu da se pravdaju krizom, jer je kriza delovala i na druge zemlje, i čak i više nego ovde", rekao je Cvetićanin.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović je primetio kako "nije nikakvo iznenađenje da je konkurentska snaga naše privrede dodatno pogoršana, jer nema nekih novih investicija, a i ona preduzeća koja posluju ovde nisu imala neka nova značajnija ulaganja".

Đogović je kazao da je u domaća privreda posluje sa zastarelom tehnologijom, da je njena struktura i dalje dosta nepovoljna, bazirana uglavnom na proizvodnji niže faze prerade.

Srbija, uz takođe naeatraktivan poslovan ambijent, ima po Đogoviću i "nabujale devijantne pojave" - mito i korupciju u društvu, uz birokratizovan i neefikasan paradrzavni aparat, sa dosta nejasnom strategijiom daljeg ekonomskog razvoja, a ni pregovori sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne idu tako glatko.

Đogović je rekao da je onda logično da nema ni novih investicija, koje bi omogućile ulaganja u modernizaciju industrijskih kapaciteta, tako da nije nikakvo iznenađenje da smo se našli na tom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: