Penzije dotirane iz budžeta sa 40%

Starenje stanovništva i veliki procenat koji se u odnosu na plate izdvaja za penzije prete da uruše računicu Vlade za opstanak sistema finansiranja države.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2009.

17:26

Default images

Stručnjaci naime predviđaju da bi već do proleća u Srbiji broj penzionera mogao da bude veći od broja zaposlenih, a već se u ovoj godini oko 40 odsto rashoda PIO fonda subvencioniše iz budžeta jer radno sposobno stanovništvo ne može da zaradi dovoljno za penzionere.

Reforma penzionog sistema aktuelizovana je prilikom posete MMF-a, koji od Vlade očekuje da predloži na koji način bi se troškovi za penzije, koji sada predstavljaju najveći budžetski izdatak, svedu na razumnu meru.

Problem je međutim što MMF traži i racionalizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru, pa će odnos broja zaposlenih i penzionera još više prevagnuti u korist drugih. Nadležni u Vladi su za sada izašli samo sa idejama, a konkretan plan reforme penzionog u vidu zakona najavljuje se tek za početak iduće godine.

Penzioni sistem u Srbiji funkcioniše po principu međugeneracijske solidarnosti, gde sadašnje generacije plaćaju za sadašnje penzionere, što se pokazalo nedovoljno.

Naime, penzioni fond se svakog meseca subvencioniše iz budžeta, što na kraju krajeva plaćaju svi poreski obveznici. Jelica Timotijević iz PIO fonda podseća da su u oktobru prošle godine penzije podignute na nivo od 70 odsto prosečne zarade i tada su povećane i subvencije iz budžeta.

„Prosečno posmatrano, na mesečnom nivou penzije koštaju 31-32 milijardi dinara neto, odnosno 37-38 milijardi bruto. Iz budžeta se izdvaja oko 40 odsto prosečno“, kaže ona.

Najveći problem sa penzionim sistemom je to što bismo uskoro mogli da imamo više penzionera nego zaposlenih. Već balansiramo na ivici a ako se nastavi trend otpuštanja takva strahovanja postaće stvarnost već na proleće, kaže za B92 autor važećeg penzionog sistema Zoran Popov.

„Saradnja sa MMF–om znači otpuštanje bar 50 hiljada ljudi, i ako se desi da se u ostalim sektorima otpusti još toliko, do kraja godine bi mogli da imamo više penzionera nego zaposlenih“, kaže on.

U Srbiji trenutno ima 1,7 miliona penzionera i 1,85 miliona zaposlenih, procene su internet portala Ekonomija. Isti izvor navodi da je u poslednjoj godini bez posla ostalo 160 hiljada ljudi, kao i da se trend nastavlja u ovoj i narednoj godini. Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja kaže da će problem sve bržeg starenja populacije morati da se rešava podizanjem granice za odlazak u penziju i za žene i za muškarce.

Dodajmo i da je, prema podacima Narodne banke, iz budžeta Srbije za dotacije Pio fondu je u peridu od 2003. do 2008 godine izdvojeno 565 milijardi dinara, što je više nego celokupan prihod od privatizacije u tom periodu. Zbog ovakve statistike svi se slažu da su reforme neophodno a u kojem će pravcu ići odlučiće Vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: