Kinezi grade most, luku, metro...

Beograd ima potrebu da izgradi metro, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić i dodaje da su kineske kompanije dobrodošle ako žele da se uključe u ovaj projekat.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.08.2009.

11:17

Default images

Predstavljajući ekonomske mogućnosti Srbije, Dinkić je na poslovnom forumu u Šangaju preneo spremnost vlade u Beogradu da kineskim građevinskim kompanijama da poslove do jedne milijarde evra u naredne tri godine na izgradnji važnih infrastrukturnih projekata.

Na sastanku predsednika Borisa Tadića sa predsednikom Hu Đintaom i premijerom Ven Đabaom dogovoreno je da sledeća bude faza direktnih ulaganja kineskih kompanija u Srbiju, naglasio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, kineske kompanije trebalo bi da dođu u Srbiju da bi proizvodile uz povoljnosti koje daje Vlada Srbije i niske poreze i troškove, i to ne samo za srpsko tržište, već i za tržište od 800 miliona ljudi, "sa kojim imamo ugovore o slobodnoj trgovini".

Nadam se da će uskoro biti ostvarena i ideja predsednika Tadića, koju su podržali predsednik Đintao i premijer Đabao, dodao je Dinkić, da se napravi posebna bescarinska industrijska zona, u saradnji sa kineskim kompanijama. Ideja je i da se izgradi i luka na Dunavu, kako bi se olakšao transport robe koja dolazi iz Kine, objasnio je Dinkić.

Potpisivanje izjave o strateškom partnerstvu Srbija je postala peta zemlja koja sa Kinom ima tako visok nivo odnosa. Do sada su to imale SAD, Rusija, Brazil i Južnoafrička Republika. Strateško partnerstvo znači da obe zemlje daju prioritet svojim bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima što je za Srbiju kao malu zemlju veoma dobro, kaže Dragana Mitrović, profesor fakulteta političkih nauka i ekspert za Aziju i Kinu i dodaje da Kina nesumnjivo ima svoje ekonomske interese zbog kojih je postala naš strateški partner.

Ona kaže da postoje informacije da je Kina zakupila solunsku luku, da planira da zakupi još neke luke u regionu, kao i da je veoma prisutna i Rumuniji i Bugarskoj. Sigurno je da je kineskoj strani interesantno to što Srbija nije članica Svetske trgovinske organizacije, kao i da ima preferencijalni aranžman sa Rusijom, ali i povoljnu poziciju sa Evropskom unijom.

Dragana Mitrović dodaje da Kina ima višak slobodnih sredstava i da želi da ga sigurno i unosno investira pa je u tom smislu dolazak kineskih investitora i njihovo učestvovanje u izgradnji infrastrukturnih objekata veoma realno i u obostranim interesima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: