Srbiji neophodan brži internet

Srbija spada u grupu zemalja koja ima najsporiji protok podataka preko interneta, kaže ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.08.2009.

08:31

Default images

"Lošem protoku doprinosi infrastruktura koja nije na odgovarajućem nivou, visoke cene i terminalna oprema koja je skupa i ne postoji za građane sa posebnim potrebama", kazala je Matićeva.

Prioriteti razvoja u Srbiji širokopojasnog pristupa za prenos informacija, istakla je ona, jesu povećanje tehnoloških inovacija, stvaranje jedinstvenog informacionog prostora i povećanje dostupnosti interenetu.

Prema njenim rečima, telekomunikacije su bile zapostavljene, ali se i dalje smatraju nečim što je moderno, luksuzno i ne spada u osnovne potrebe društva. "Postoje čak i stavovi da telekomunikacije ne spadaju u infrastrukturu", istakla je ministarka Matić i dodala da su telekomunikacije infrastruktura našeg doba koje privredi mogu da obezbede konkurentnost na globalnom tržištu, a građanima bolji kvalitet života.

Istraživanja Svetske banke iz 2009. godine, istakla je Matićeva, pokazuju da povećanje broja širokopojasnih priključaka od deset odsto dovodi do povećanja bruto društvenog proizvoda za 1,3 odsto. "Prema tim podacima Srbija je sada na poslednjem mestu", naglasila je ministarka.

Pomoćnica ministra za telekomunikacije Irini Reljin kazala je da su minimalni uslovi za širokopojasni pristup za privatne korisnike protok od četiri magabita u sekundi u fikšnoj mreži, odnosno 512 kilobita u mobilnoj telefoniji. Ona je istakla da je cilj strategije definisanje uslova u kojima će se dostići stepen penetracije širokopojasnih priljučaka od najmanje 20 odsto ili 1,2 miliona prilključaka do 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: