Proizvodnja u RTB Bor veća za 38,1%

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB) u prvih šest meseci povećana je proizvodnja bakra u koncentratu za oko 38,1 odsto u odnosu na 2008.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

13:27

Default images

Povećana proizvodnja nastavljena je i u junu, a najviše rude je proizvedeno u rudniku Veliki Krivelj, i to za 55,8 odsto više nego za prvih šest meseci prošle godine.

U isto vreme Rudnik bakra Majdanpek povećao je proizvodnju za 30,9 procenata, dok je u Topionici i rafinaciji bakra u istom periodu plan proizvodnje katodnog bakra premašen za 14,6 odsto u poredjenju sa istim periodom prethodne godine.

U RTB je, navodi se na sajtu te kompanije, usvojen i biznis plan za proizvodnju bakra po kome bi ukupna dobit preduzeća do 2023. godine trebalo da iznosi 366 miliona dolara.

Plan se zasniva se na milijardu i 200 miliona tona potvrđenih rudnih rezervi i na odluci Vlade Republike Srbije da se Basen ne privatizuje dok mu se ne poveća vrednost.

Taj plan predviđa i ulaganja u rudarstvo, kupovinu rudarske mehanizacije, i u metalurgiju. Do 2013. godine, dok ne bude izgrađena nova topionica, basen će proizvoditi 50 hiljada tona katodnog bakra, a u drugoj fazi 70 hiljada tona katoda, dok se pozitivno poslovanje RTB-a Bor očekuje u drugoj polovini 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: