Jelašić: Mere Vlade ponovo kasne

Guverner Radovan Jelašić kaže da Vlada Srbije ponovo kasni sa primenom ekonomskih mera i da "svaki dan koji propuštamo znači da će terapija biti gora".

Srbija

Izvor: NIN, Tanjug

Četvrtak, 06.08.2009.

09:43

Default images

"Ključno je pitanje koji ćemo lek primeniti", kazao je on u intervjuu "NIN-u", ocenjujući da je osnovna prepreka za primenu terapije koja je Srbiji potrebna nedostatak političkog dogovora oko mera koje treba sprovesti.

Govoreći o tome da u ovom trenutku neke zemlje primenjuju nepopularne mere i bez zahteva MMF-a, guverner je rekao da Srbija, za sada, nema snagu za takav potez.

"Najgore je da MMF dođe, uspostavi dijagnozu, da određene predloge, ne dobije jasne odgovore, spakuje se i ode. Ključno je pitanje koji ćemo lek primeniti . Ako nema dogovora sa MMF-om nema novca ni od Svetske banke ni EU. Ne može ni Srbija, ni bilo ko drugi da kaže - meni trebaju pare, a neću zauzvrat ništa uraditi", rekao je Jelašić.

On je ocenio da bi bilo najbolje da Vlada Srbije sada smanji rashode, ističući da "to ne mogu biti oni koji su kresani paketom štednje, jer očito tu nema vajde".

"Moraju se ograničiti lična primanja. Ovako kako sada funkcionišemo neodrživo je na duži rok", dodao je Jelašić.

Prema njegovim rečima, glavne teme razgovora sa MMF-om biće porez na dodatu vrednost (PDV), porez na dohodak, te porez na imovinu od "koga nema puno para". Jelašić je naveo da bi na redu mogle biti i akcize, koje su prema njegovom mišljenju već "doterale cara do duvara".
Druga varijanta je da se nešto uradi kako bi se smanjili rashodi, ukazao je Jelašić, dodajući da se tako stiže do penzija, odnosno svega što je vezano za njih.

"Ili ćete da povećate doprinose, ili da znatno poboljšate naplatu, ili da smanjite penzije. Država jedino ovakvom kombinacijom može da održi stabilnost javnih finasija", kazao je Jelašić.

Kada je reč o načinu povećanja prihoda, Jelašić je kazao da u obzir dolazi "sve što će uvećati prihode, pa i PDV koji je, između ostalog, već dogovoren u aprilu ove godine".

"Nema smisla da ljudi gube vreme da meni objašnjavaju zašto povećanje PDV-a nije najbolja opcija. Svi to znamo, ali ako neko misli da je vlast izbor između dobrog i lošeg, a ne između lošeg i goreg, kao u ovom slučaju, onda se grdno vara", kazao je Jelašić.

"Hajde da izaberemo najmanje loše rešenje oko koga je moguće postići politički dogovor", zaključio je guverner Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: