Nemački Meser kupio RTB-ovu fabriku

Fabrika za dobijanje kiseonika "Kisikana", iz sastava RTB Bor, prodata je na aukciji nemačkoj kompaniji Meser tehnogas po ceni od 2,5 miliona dolara.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.06.2009.

08:09

Default images

Navedena cena bila je i početna, a kupac fabrike se, između ostalog, obavezao da će obezbediti kontinuitet proizvodnje u okviru delatnosti produkcije tehničkih gasova, najmanje deset godina od momenta zaključenja ugovora, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Tu je i poseban ugovor sa RTB-om kojim se vlasnik obavezuje na dugoročno snabdevanje tog basena tehničkim gasovima u narednih 10 godina.

Kako se navodi na sajtu borskog kombinata bakra, Meser je jedan od najvećih svetskihproizvođača tehničkih gasova u svetu, i obavezao se da će za poboljšanje procesa proizvodnje "Kisikane" investirati najmanje 1,1 milion dolara.

Fabrika kiseonika, koja radi od 1978. godine, proizvodi taj gas za potrebe topljenja, a u njoj se produkuju i tečni kiseonik, gasoviti i tečni azot. U okviru iste fabrike radi i punionica boca za kiseonik, azot i ugljen-dioksid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: