Pavlović: Znaci oporavka na berzi

Na Beogradskoj berzi primetni su znaci oporavka tržišta kapitala u poslednja dva meseca, izjavio je portfolio menadžer fonda Fima Invest Vladimir Pavlović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 06.06.2009.

09:35

Default images

On je kazao da to jeste ohrabrujuće, jer su kretanja indeksa na berzi i cena akcija zapravo pokazatelji kretanja u realnom sektoru, ali da ga takođe zabrinjava i dinamika tog oporavka koje je „brža nego što se očekivalo“.

Prema njegovim rečima, poznato je da je tržište kapitala vrtoglavo padalo poslednjih meseci, pa je moguće da je rast cena akcija, zapravo povratak u normalu odnosno stavljanje u realan odnos - cene akcija i pada društvenog proizvoda u Srbiji.

"Bruto društveni proizvod pao je za nekoliko procenata, a finansijsko tržiste za 90 odsto, pa se cena akcija svela nas svega 10 odsto vrednosti iz 2008", objasnio je Pavlović.

"Sada se problemi mnogo bolje vide i moguće je jasno videti koji su potencijali kompanija i kake će rezultate ostvariti u toku ove godine", dodao je on i istakao da je to u mnogome olakšalo planiranje i procene ulagača.

Na oporavak tržišta, naglasio je on, uticalo je i to što "imamo dobru makroekonomsku politiku" koja ukazuje na to da "iskakanja iz koloseka neće biti" , odnosno da će aranžman sa MMF-om obezbediti stabilnost domaće valute.

Pavlović je istakao da će ova godina kada je reč o krizi u realnom sektoru ipak biti "žestoka" i da se bolje pozicioniranje i oporavak firmi može očekivati tek u 2010. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: