“Astra invest“ gradi u Belorusiji

Srpska kompanija "Astra invest", koja posluje u okviru "BK Grupe", će graditi poslovno-stambeni centra Vivaldi u Minsku, u vrednosti od 107 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

15:01

Default images

Prema ugovoru sa beloruskom kompanijom "Belinte-Roba" poslovno-stambeni centar će imati površinu 76 hiljada kvadratnih metara. Savetnik "BK Grupe" za privrednu saradnju sa inostranstvom Dragomir Karić rekao je da je objekat projektovala grupa arhitekata iz Beograda i napomenuo da je već prodato oko 70 stanova, pre nego što je objekat i počeo da se gradi.

Cene stanova biće oko 1.500 dolara po kvadratnom metru, izgradnja košta oko 900 dolara, a trenutna komercijalna cena stanova u Minsku je oko 2.500 dolara po kvadratu, naveo je Karić.

Dragomir Karić je najavio da će na jesen u Minsku početi gradnja trgovačko-poslovno-stambenog objekta "Svetionik Minska", vrednosti od oko tri milijarde evra, ukupne površine oko 956 hiljada kvadratnih metara, plus oko 300 hiljada kvadratnih metara garaža.

"Svetionik Minska" trebalo bi da bude završen za pet godina i tu će živeti oko 27 hiljada ljudi, naveo je Karić i napomenuo da je zemljište od oko 44 hektara dobijeno besplatno od Grada Minska, a kompanije su oslobođene plaćanja poreza u prvih pet godina rada po beloruskim zakonima.

Na gradilištima u Minsku će proći oko 15 hiljada građevinskih radnika i drugih stručnjaka iz Srbije u narednih pet godina, najavio je Karić i pozvao srpske građevinare da dodju u Minsk da posluju.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da je ugovor veoma značajan za srpsko građevinarstvo, jer će u njegovo projektovanje i gradnju biti uključene uglavnom kompanije iz Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin je rekao da je "ugovor koji je potpisan sigurno nešto što će u 2009. godini popraviti bilans robne razmene Srbije i Belorusije, jer ako znamo da je 60 miliona dolara bio ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u 2008. godini, ovo je sigurno dobar početak".

Ulažu i Mišković, Cepter i Kostić

Nedaleko od Karićevog gradilišta kompanija Delta bi trebalo da sagradi još jedan stambeno-poslovni kompleks, a u njegovoj blizini biće podignut i hotel Hilton. Osim kompanije Miroslava Miškovića, za ulaganje u Belorusiji je zainteresovan i Filip Cepter koji je, kako se saznaje, takođe zakupio zemljište u tom delu grada.

Mišković, inače, već posluje u Belorusiji, gde poseduje čak 11 trgovina, od kojih je jedna u Minsku. Na prilično zatvoreno tržište ušao je preko jedne ruske firme, čime je praktično zaokružio imperiju u ovom delu Evrope. Osim Delte, Ceptera i „BK grupe”, za ulaganje u Belorusiju zainteresovana je i „MK grupa” Miodraga Kostića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: