Srbija bez prave kontrole finansija

Srbija je jedina država u Evropi koja nema eksternu reviziju javnih finasija, fondova i preduzeća, poručila je Verica Barać.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

12:27

Default images

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije kaže da je "planiranje javnih nabavki i kontrola zaključenih ugovora jostala do danas nepokrivena radom bilo koje institucije". Ona navodi da je to u nadležnosti Državne revizorske institucije koja, nažalost, nije počela da radi.

Barać je naglasila da se u zakonu vidi da su nadležnosti Državne revizorske institucije velike, ali da su pripreme za početak njenog rada spore.

"Preduslovi za rad ove institucije su obeshrabrujući jer već dve - tri godine traje pokušaj da se izabere kadar kako bi ona počela da radi", poručila je ona.

Barać je poručila da su proteklih godina usvajani antikorupcijski zakoni i formirane institucije, ali da je to više bio politički projekat "kako bi nas pohvalili u Evropi".

Prema njenoj oceni, korupcija je sistemska pojava, ali su usvajani zakoni u Srbiji često nekvalitetni, neprimenjivi i loši a u nagodbama političkih partija oštrica za borbu protiv korupcije je još više otupela.

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej podržao je napore Saveta za borbu protiv korupcija za uvođenjem spoljne kontrole javnih finansija u Srbiji. "Neprihvatljivo da Srbija nema spoljnu kontrolu finansija", rekao je Grej.

On je poručio da je borba protiv korupcije važna jer jer je njen uticaj zabrinjavajući za najsiromašnije građane koji najviše pate zbog ove pojave u društvu.

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Sanja Čeković rekla je da ministarstvo radi na izmeni izbornog zakonodavstva koje će onemogućiti pojavu korupcije u sistemu. Čeković je ocenila da je jedan od najvažnijih preduslova za smanjenje korupcije donošenje zakona o finansiranju političkih stranaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: