Dinkić:Nezaposlenost ista kao 2008.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je danas da nezaposlenost u Srbiji neće ove godine biti povečana u odnosu na prošlu godinu.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 13.05.2009.

12:04

Default images

U prvim mesecima 2009. godine u Srbiji je zabeležen blagi pad zaposlenosti, ali se to može nadoknaditi u drugoj polovini godine zahvaljujući državnim merama za zapošljavanje, kazao je Dinkić na Nacionalnoj konferenciji o zapošljavanju.

Dinkić je kazao da je u Srbiji na kraju 2008. godine nezaposlenost bila 14,7 odsto prema metodologiji Evropske unije (EU). Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da je iz republičkog budžeta izdvojen novac za zapošlavnje 10 hiljada pripravnika, dok će Vojvodina izdvojiti novac za zapošljavnanje još pet hiljada pripravnika.

"Očekuje se da u okviru tog programa prvih nekoliko hiljama mladih počne da radi u junu", rekao je on i naveo da bi Vlada Srbije na sledećoj sednici trebalo da usvoju odluku o izvođenju javnih radova u okviru kojih bi se novcem iz budžeta Srbije zaposlilo 8,5 hiljada ljudi, a zajedno sa budžetom Vojvodine i više od 10.000 ljudi.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbije Žozep Ljoveras kazao je da je visoka stopa nezaposlenosti jedna od najvećih slabosti srpske privrede, što znači da Srbija ne iskorišćava dobro potencijal radne snage.

Prema njegovim rečima, Evropska unija (EU) pomaže Srbiji da podstiče zaposlenost reformama tržišta radne snage. "Novi srpski akcioni plan zapošljavanja za 2009. zasnovan je na najnovijim preporukama EU, što zanči da je Srbija sledila primer EU u postavljanju ciljeva u toj oblasti", kazao je Ljoveras.

Mesečno se gubi do 2.000 radnih mesta

U Srbiji se mesečno izgubi između 1.500 do dve hiljade radnih mesta, a godišnje oko 20 hiljada, što još nije dramatično, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić.

Ilić je rekao da u Srbiji nisu primećena masovna otpuštanja i da je još uvek sve u granicama prihvatljivog. On je naglasio da se ne očekuju neka ozbiljnija pomeranja na tržištu ni u narednom periodu, imajući u vidu da su spremne mere podrške ne samo tržištu rada, nego i ukupnoj privredi.

U Srbiji je sada nezaposlenih manje nego u isto vreme prošle godine, ali od novembra postoji blagi rast nezaposlenosti, kazao je Ilić i dodao da je objektivno najteža situacija na tržištu rada sa nezaposlenim licima, starijim od 45 godina, koji predstavljaju oko 20 odsto od 762 hiljada ukupno nezaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: