Paket telekomunikacionih usluga

Ministarstvo za telekomunikacije je pokrenulo raspravu o telekomunikacionim uslugama koje moraju biti dostupne svim građanima u okviru "univerzalnog servisa".

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 09.05.2009.

13:33

Default images

Javna rasprava će trajati do 18. maja, a očekuje se da tekst bude usvojen i objavljen u Službenom glasniku do 29. maja, navodi se u predlogu spiska usluga univerzalnog servisa, koji se može naći na internet sajtu Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo www.mtid.gov.rs.

Predlogom je predviđeno da u okviru univerzalnog servisa svim građanima bude omogućeno da uvedu telefon, internet od najmanje 56 kilobita u sekundi i pristup javnim telefonskim govornicama.

Druga mogućnost je da se garantuje pristup brzom internetu od 256 kilobita u sekundi osim u Leskovcu, Vranju, Bujanovcu, Medveđi, Kuršumliji, Tutinu, Vlasotincu, Bosilegradu, Prijepolju, Beloj Palanci, Trgovištu, Svrnjigu, Vladičinom Hanu, Preševu, Lebanu, Raškoj, Prokuplju, Pirotu, Surdulici i Brusu.

U tim oblastima, minimum bi bio 56 kilobita u sekundi.

Svim stanovnicima Srbije bi trebalo da se garantuje i besplatan poziv hitnim službama - policiji, vatrogasnoj službi i hitnoj pomoći, kao i mogućnost da saznaju telefonske brojeve drugih pretplatnika preko telefonskog servisa za obaveštenja i telefonskog imenika u štampanom i elektronskom obliku.

Osobe sa invaliditetom i socijalno ugrožene osobe trebalo bi da dobiju po jedan besplatni priključak za telefon i internet i popust od 50 odsto za osnovni telefonski i internet paket.

Predviđeno je da škole, domovi zdravlja, ustanove socijalne zaštite, kolektivni centri za izbegle i raseljene, udruženja osoba sa invaliditetom, sigurne kuće za žrtve naselja i svratišta za decu ulice imaju internet sa najmanjim protokom od 256 kilobita u sekundi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2008. godine, u Srbiji 33,2 odsto domaćinstava ima internet priključak, pri čemu internet ima 41,2 odsto domaćinstava u gradovima i 21,7 odsto u selima.

U Srbiji je u 2008. bilo 3,1 milion priključaka fiksne telefonije, prema podacima Republičke agencije za telekomunikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: