Dinkić: Srbija na izlazu iz krize

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da se Srbija "lagano kreće ka izlazu iz teške ekonomske situacije".

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.05.2009.

17:03

Default images

Dinkić je posle sednice Vlade Srbije, na kojoj je usvojen dodatni paket podsticajnih i ekonomskih mera, rekao da je u februaru zabeležena najniža tačka u proizvodnji i izvozu, ali da svi pokazatelji nagoveštavaju "početak kraja krize".

Ministar je naveo da je najveći pad izvoza zabeležen u februaru - 25 odsto, dok je u martu iznosio 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine. On je istakao da će trajanje perioda izlaska iz krize u Srbiji zavisiti, pre svega, od spoljnih faktora, odnosno onih koji su krizu izazvali.

On kaže da Vlada nema rezervni plan za izlazak zemlje iz ekonomske krize, osim stimulativnih mera za privredu koje već primenjuje. "Neće biti novih poreza ako mere koje primenjujemo ne daju očekivane rezultate, već će se tražiti dodatna sredstva za podsticaj privredi i ulaganja u infrastrukturu", kazao je on i istakao da za zemlju stepena ekonomskog razvoja kao Srbija nema drugog načina za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize osim da podstiče proizvodnju, potrošnju domaće robe i ulaže u velike infrastrukturne projekte.

Predstavnici Vlade Srbije navode i da je u aprilu ove godine zaustavljen pad industrijske proizvodnje i izvoza iz Srbije i najavljuju nove narudžbine za privredu Srbije iz zemlje i inostranstva zbog čega će biti pokrenuta jedna visoka peć u Železari u Smederevu.

Glavni urednik magazina Ekonomist Milan Ćulibrk kaže da je mala verovatnoća da bi Srbija pre zemalja Evropske unije mogla da izađe iz ekonomske krize i dodao nije uveren da je kraj krize vidljiv, kao i da je zaustavljen pad industrijske proizvodnje.

Ćulibrk je rekao da se oporavak ne može očekivati pre druge polovine 2010. godine i dodao da "čisto sumnja da će Srbija pre EU izaći iz krize". Uz to, dodao je on, ima i indicija da će ove godine pad bruto društvenog proizvoda u Srbiji biti bar duplo veći od projetkovanih dva odsto, čemu doprinosi i kašnjenje sa krupnim infrastrukturnim projektima.

"Mislim da je nepotrebno i nepovratno potrošeno mesec i po dana, jer se tokom marta i aprila ništa nije radilo, a problem nije bio novac, jer su sredstva za to ranije obezbeđena, već nespremnost vlade i drugih državnih organa da se sa tim poslovima krene", smatra Ćulibrk.

Arsić: Ne nazire se početak kraja krize

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže da su nove mere vlade za suzbijanje efekata ekonomske krize korak u dobrom pravcu, ali ne i dovoljan i ocenio da se još ne nazire početak kraja ekonomske krize u Srbiji.

Prema njegovom mišljenju, ovim merama usporena je brzina propadanja domaće privrede, stabilizacija se, kako je rekao, verovatno dogodila, ali nema nikakvih nagoveštaja početka oporavka od krize.

Arsić je istakao da je neophodno da se podstaknu banke da putem subvencija odobravaju više kredita privredi. "To je jedan od načina da se ublaži recesija i važno je da te mere budu što snažnije i da se u što kraćem roku više kredita odobri", naglasio je Arsić.

On je rekao da ove mere nisu dovoljne i da bi trebalo doneti posebne mere za rešavanje nelikvidnosti privrede, što se, kako je istakao, može postići kroz izmirenje obaveza države prema preduzećima - država bi trebalo da se zaduži kod banaka i da izmiri svoje obaveze prema privredi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: