Gaspromnjeft ulaže 118 mil. € u NIS

Ruski Gaspromnjefta će uložiti 118 miliona evra za modernizaciju i rekonstrukciju NIS-a, u okviru realizacije investicionog programa za ovu godinu.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2009.

10:01

Default images

Upravni odbor je odlučio da ovog meseca NIS dobije više od 20 miliona evra koje će biti namenjeni rekonstrukciji rafinerija NIS-a i ekološkim projektima, saopšteno je iz te kompanije.

Predsednik Upravnog odbora NIS-a Dmitrij Mališev je tim povodom rekao da operativno izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju investicionog programa potvrđuje da Gaspromnjeft izvršava svoje obaveze iz ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, navedeno je u saopštenju NIS-a.

Gaspromnjeft, deo ruske držane kompanije Gasrpom, zvanično je preuzeo 51 osto akcija NIS na Skupštini akcionara 10. februara. Ugovorom o prodaji NIS-a, Gaspromnjeft se obavezao da za akcije uplati 400 miliona evra (što je i učinio), a obavezan je i da do 2012. godine investira 547 miliona evra u modernizaciju srpske naftne kompanije.

Završetak tendera za rafinerije

NIS poseduje dve rafinerije, u Panèevu i Novom Sadu
Prijem ponuda na dva tendera za nabavku opreme za modernizaciju i rekonstrukciju rafinerija Naftne industrije Srbije (NIS) biće zatvršen danas. Kompanije će moći da dostave ponude za isporuku reaktora za hidrokrekovanje, reaktora za hidrodoradu i separatora visokog pritiska za postrojenja u Rafineriji nafte u Pančevu, koja će omogućiti proizvodnju goriva do standarda "evro pet".

NIS je 2. marta objavio prve tendere za kupovinu opreme u okviru investicionog programa vrednog oko 547 miliona evra, a ponude će biti otvorene 6. maja.

Prema ranijim navodima NIS-a, postrojenje za blagi hidrokreking i hidrodoradu (MHC/DHT) će početi da radi 2012. godine, u skladu s uslovima ugovora o prodaji 51 odsto akcija NIS-a ruskom Gaspromnjeftu za 400 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: