Alpina i Por traže 71 mil.€ odštete

Kompanije Alpina i Por zahtevaju međunarodnu arbitražu u Parizu protiv Vlade Srbije i traže 71 milion evra odšetete zbog koncesije za izgradnju autoputa.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

18:35

Default images

Kompanija “Sever-Jug autoput” koju su osnovale austrijske kompanije Alpina i Por je objavila da je pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu podnela zahtev za arbitražu protiv Vlade Srbije, u vezi sa izgradnjom autoputa Horgoš-Požega, u kome traži obeštećenje od 71 milion evra.

"Konzorcijum je povukao ovaj potez sa žaljenjem, ali ga vidi kao neizbežan, pošto je pristup za koji se koncesionar oduvek zalagao bio da se nađe fer i adekvatno rešenje", navedeno je u saopštenju u kom se dodaje da je zahtev zasnovan na troškovima preliminarno procenjenim na najmanje 71 milion evra i sastoji se iz dva osnovna dela: kompenzacije za pripremne radove, koji su već sprovedeni sa dobrom voljom, i gubitak profita.

Koncesionar takođe navodi da vidi Srbiju kao jedno od najznačajnijih tržišta u jugoistočnoj Evropi i spreman je da da doprinos daljem unapređenju infrastrukture Srbije.

U kompaniji “Sever Jug Autoput” kažu za B92 da je zahtev od 71 miliona evra baziran na osnovu postojećih faktura i procenjenog profita i tvrde da imaju osnovu za to u delu ugovora koji jeste stupio na snagu. U ovoj kompaniji ne isključuju naknadnu mogućnost dogovora.

“Proces arbitraže se može prekinutu u bilo kom momentu, ukoliko obe strane dođu do obostrano prihvatljivog rešenja putem pregovora. Glavni problem do sada je bilo odsustvo mogućnosti da se pregovara, s obzirom da Vlada nije bila spremna na to. To i jeste bio razlog zasto se koncesionar odlucio za ovaj korak pokretanja arbitraže”, dodaju u toj kompaniji. Inače, koncesionar za autoput Horgoš-Požega je 16. decembra prošle godine jednostrano raskinuo ugovor o koncesiji i predložio i formalnu medijaciju, odnosno započinjanje procesa posredovanja i dogovoranja. Kako je navedeno u saopštenju , "tokom leta 2008, postalo je očigledno da nema spremnosti srpske vlade da se dođe do rešenja, pa se koncesionar fokusirao na pregovore i pokušao da osigura najbolji ishod".

Pre nego što je pristupio arbitraži, konzorcijum je započeo medijaciju u decembru 2008, i ti "pregovori su vodili konzorcijum i Vladu do nekoliko razgovora, a poslednji su održani krajem februara", navedeno je u saopštenju.

Od februara, koncesionar nije primio nijedan pisani odgovor, zahtev ili komentar od Vlade Srbije, povodom nekoliko predloga koje je "Sever-Jug Autoput" podneo. "Jedina aktivnost koju je Vlada Srbije preuzela je bio pokušaj da se povuku sredstva bankarske garancije vredne 10 miliona evra, bez bilo kakvog objašnjenja. Sud u Beču odbio je pokušaj povlačenja sredstava", kaže se u saopštenju.

"Kako je garancija izdata i pregovarana u Beču, sud u Beču je nadležan za pregovore o garanciji. Srpska vlada je sad dovela koncesionara u neželjeni položaj, da započne arbitražu po pravilima Međunarodne trgovinske komore. Sada je na arbitrima da odluče o ovom pitanju i ustanove na koji način će se proces arbitraže odvijati u Parizu", zaključio je koncesionar.

Ugovor od samog početka bio sporan

Ugovor o koncesiji, potpisan u martu 2007, u vreme tehničke vlade Vojislava Koštunice, bio je sporan od samog početka. Gotovo pola godine bio je "poslovna tajna", a objavljen je tek krajem leta pod pritiskom javnosti. Konačno je objavljen bez aneksa, koji su naknadno postali dostupni, ali i tada ne svi.

Koncesionar je nekoliko puta tražio dodatne rokove za dostavljanje bankarske garancije, ali do toga nikada nije došlo, pa ugovor, prema raspoloživim informacijama, nikada i nije stupio na snagu.
Vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega ranije je procenjena na oko 1,5 milijardi evra. Ugovorom je bilo predviđeno da koncesionar izgradi 106 kilometara leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, da održavava 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i da projektuje i izgradi autoput Beograd-Požega u dužini od 148 kilometara.

Međutim, ključni aneksi, koji definišu detalje ugovora, do danas su ostali zapečaćeni. U međuvremenu je koncesionar Alpina - Por više puta tražio dodatne rokove za dostavljanje bankarske garancije i labavije uslove, ali iako se tim zahtevima uglavnom izlazilo u susret, novac nikako nije stizao. Konačno, krenulo se u pregovore o raskidu koncesije, ali javnost nikada nije bila obaveštena zašto do dogovora nije došlo.

Vlada Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem je u februaru ove godine objavila da ugovor o koncesiji ne može da se primenjuje i dala je nalog da mu se naplati bankarska garancija od deset miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: