Gubitak penzijskih fondova u 2008.

U 2008. godini društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima su iskazala neto gubitak od 254 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.04.2009.

17:42

Default images

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova poslovalo je devet društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. Dva društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima iskazala su neto dobitak, a sedam društava neto gubitak.

Svetska finansijska kriza imala je snažan negativan uticaj na razvoj i investicione rezultate penzijskih fondova u 2008, ali zahvaljujući investicionoj politici društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima imovina tih fondova je ostala sačuvana, objavila je NBS.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ostvarila su ukupne prihode od 256 miliona dinara i ukupne rashode od 509 miliona dinara. Prihodi od upravljanja fondovima učestvuju sa 51 odsto, odnosno 130 miliona dinara, u strukturi ukupnih prihoda, i veći su za 60,2 odsto nego prethodne godine.

U strukturi ukupnih rashoda najveće učešće od 86,8 odsto, odnosno 442 miliona dinara, imaju rashodi iz redovnog poslovanja, koji su u odnosu na prethodnu godinu veći za 43,9 odsto.

Bilasna aktiva na kraju prošle godine bila je 1,1 milijardi dinara i veća je za 46,1 odsto nego prethodne godine. U strukturi bilasne aktive stalna imovina učestvuje sa 11,4 odsto, a obrtna imovina sa 88,6 odsto.

Nematerijalna ulaganja, nekretnine i oprema kao deo stalne imovine iznose 92 miliona dinara i u ukupnoj bilansnoj aktivi učestvuju sa 8,5 odsto, dok kratkoročni depoziti i drugi kratkoročni finansijski plasmani kao deo obrtne imovine iznose 832 miliona dinara i u ukupnoj bilansnoj aktivu učestvuju sa 76,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: