IZIT: Pad BDP-a 6 odsto u 2009.

Institut za tržišna istraživanja ocenio je da će u ovoj godini Srbija imati pad bruto domaćeg proizvoda od najmanje šest odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.04.2009.

13:50

Default images

Mnogo je realnije i da taj pad BDP-a bude i osetnji od tih šest odsto, kazao je saradnik IZIT-a Saša Đogović i podsetio da je prema novoj zvaničnoj projekciji predviđen pad BDP-a od dva odsto u 2009. godini.

Na osnovu podataka da je u prva dva meseca ove godine izvoz iz Srbije bio za 35 odsto manji nego u istom periodu 2008, da je uvoz pao za 36,4 odsto, turistički promet za osam procenata, promet u maloprodaji za 11,3 odsto sasvim je jasno da se srpska privreda nalazi u dubokoj recesiji, ocenio je Đogović.

On je kazao i da je pad obima industrijske prozivodnje tokom pva dva meseca za 19,7 odsto posledica pada domaće i inostrane tražnje, zbog svetske krize, ali i neodogovorne ekonomske politike u Srbiji u poslednjih osam godina.

Đogović je ocenio i da bi reprogranimiranje dugova bilo od izuzetnog značaja za srpska preduzeća, pošto će prema podacima ankete 200 firmi, oko 60 odsto imati problema sa vraćanjem kredita zbog kašnjanja u naplati dugovanja.

Đogović je ocenio i da je novi predlog mera Vlade Srbije za smanjanje budžetskog deficita za 100 milijardi dinara bolji od prethodnog koji je predviđao takozvani solidarni porez, ali je dodao da bi trebalo i ukinuti subvencije za turizam, koji nije strateška privredna grana.

Prema njegovim rečima, trebalo bi i povećati carine na automobile i ukinuti start ap kredite.

Prema podacima ankete o potrošnji domaćinstava u Srbiji za 2008, kazao je Đogović, oko 41 odsto prihoda domaćinstava troši se na hranu i bezalkoholna pića, a kada se uračunaju stanarina, struja i voda, troškovi za osnove potrebe dostižu oko 57 odsto prihoda.

To govori da prosečno domaćinstvo u Srbiji ima nizak standard, a sa pogoršavanjem krize jasno je da će sve veći deo prihoda trošiti za osnove potrebe, što će dovesti do dalje pogoršavanje životnog standarda stanovništva, kazao je on.

On je ocenio i da će se u 2009. godini nastaviti pogoršanje životnog standarda građana Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: