Počinje montaža „punta”

U kragujevačkoj fabrici automobila ofarbano je prvih 30 školjki, a prva kompletirana vozila „fijat punto” sa montažnih traka trebalo bi da siđu danas ili sutra.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 17.03.2009.

11:32

Default images

Ako prvih 30 automobila „punto” zadovolji sve standarde, serijska proizvodnja počeće već sredinom ove sedmice. Prošle nedelje proizvedena je probna serija od 30 školjki, koje su ofarbane u lakirnici ove fabrike. Prvi automobil koji će biti napravljen u Kragujevcu i koji će nositi znak Fijata biće kompletno montiran danas po podne ili najkasnije u sredu.

Prema ugovoru Fijat automobila Srbija i firme Zastava auto, ove godine trebalo bi da bude proizvedeno 15.000 vozila.

Sudeći prema interesovanju kupaca za nabavku „punta” po sistemu „staro za novo” i kupovinu na subvencionisane kredite, proizvodnja će ove godine najverovatnije premašiti ugovoreni kontingent vozila, jer je do danas rezervisano oko 19.000 automobila.

Prvi kontingent delova za proizvodnju 192 „punta” u Kragujevcu stigao je iz Italije, a očekuje se i isporuka druge ture od 200 automobila u rasklopljenom stanju.

Prema rečima direktora Zastave auto Zorana Bogdanovića, firme koja će za Fijat automobili Srbija sklapati ovaj model, delovi će u kragujevačku fabriku stizati dinamikom koju odredi Fijat, u zavisnosti od procene tržišta i potražnje.

Inače, prema dogovoru te dve kompanije, delovi za proizvodnju „punta” ubuduće neće stizati kao klasični lotovi, već upakovani u većim serijama pojedinačno, što će sniziti troškove pakovanja i prevoza.

Ugovorom je predviđeno i da ceo proces početka montaže automobila, iako se radi o uigranom poslu, koji je identičan proizvodnji „zastave 10”, nadgleda više desetina italijanskih stručnjaka.

Trenutno se u Fabrici automobila radi na ispitivanju opreme za automatsko bojenje, koju su osmislili i proizveli Zastavini stručnjaci. Lakirnica u Fabrici automobila uništena je tokom NATO bombardovanja i od tada se školjke boje ručno. To predstavlja usko grlo, jer je propusna moć lakirnice ograničena na samo 100 školjki dnevno, a prema poslednjem dogovoru između dve kompanije, dnevna proizvodnja treba da bude najmanje 150 automobila.
Prema prvobitnom ugovoru države i italijanske automobilske kompanije o zajedničkom ulaganju, koji se zbog svetske ekonomske krize prolongira, bilo je predviđeno da Fijat uloži 200 miliona evra, a prema prioritetu prvo bi bila sanirana lakirnica u kojoj bi bila instalirana oprema za automatsko farbanje školjki.

Prema rečima Zorana Radojevića, generalnog direktora Zastave vozila, kapacitet fabrike je 20.000 automobila godišnje. On kaže da uz nevelika ulaganja kapacitet veoma brzo može da se poveća i do 60.000 vozila godišnje.

Inače, prema ranijem sporazumu između Fijat automobila Srbija i Zastave auto, planirana je početna proizvodnja od 400 „punta” mesečno, ali će ona zbog povećanje tražnje biti neuporedivo veća. Prema rečima Radojevića, prave se novi planovi o količini mesečne isporuke delova iz Torina i sigurno je da će ona biti veća od prvobitno planiranih.

U Zastavi, međutim, nisu mogli da odgovore kada će prvi kupci dobiti rezervisane automobile i kada bi kompletan kontingent od oko 19.000 rezervisanih vozila mogao biti isporučen prometnim kućama i krajnjim kupcima.

Direktor Zastave vozila Zoran Bogdanović kaže da odgovori na ta i slična pitanja nisu u njihovoj ingerenciji i da to treba pitati menadžment Fijata.

Portparol Fijata u Srbiji Đuzepe Zakarija nije, međutim, bio raspoložen za razgovor sa novinarima. On je posavetovao zainteresovane da dođu na beogradski Salon automobila, jer će 26. marta biti upriličena konferencija za medije, kada će dobiti odgovore na pitanja koja ih interesuju. Do tada mnogo toga ostaje u magli i pod velom poslovne tajne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: