Jat zabeležio gubitak od 25 mil. €

Srpska aviokompanija Jat ervejz imala je gubitak od oko 25 miliona evra u 2008. godini, izjavio je v.d. generalnog direktora tog preduzeća Saša Vlaisavljević.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 07.03.2009.

15:08

Default images

Prema njegovim rečima konačni rezulati poslovanja u 2008. godini biće poznati ovog meseca, ali su prema dosadašnjim podacima, prihodi bili oko 155 miliona evra, a rashodi između 175 i 180 miliona evra.

"Više 20 miliona evra gubitka u prošloj godini ostvareno je zbog visoke cene kerozina, a ostatak zbog nabavke rezervnih delova", kazaoje Vlaisavljević i naveo da nabavku goriva čini oko 40 odsto troškova Jat ervezja.

U ovoj godini, sa cenom od oko 40 dolara za barel nafte Jat nema razloga da pravi gubitke, a kompanija bi od 2010. godine mogla da posluje sa profitom i s postojećom flotom, ocenjuje Vlaisavljević.

Vlaisavljević je kazao da poslovni rezultati iz 2007. godina kada je Jat imao dobit ne bi mogli da se uporede sa prošlom godinom pošto je profit u 2007. ostvaren zahvaljujući prihodu od 17 miliona dolara koje je Jat dobio u nekoliko sporova u Francuskoj.

Prošla godina je bila najteža u istoriji vazduhoplovstva i ne može da se poredi ni sa jednom dugom, ocenio je Vlaisavljević, i dodao da je sa cenom nafte koja je išla do 144 dolara po barelu oko 60 aviokompanija bankrotiralo, a ukupan gubitak avioprevoznika u svetu premašio je šest milijardi dolara.

Jat ervejz je u prošloj godini prevezao rekordan broj putnika - 1.341.000, što je oko pet odsto više nego u 2007. godini. Tokom prva dva meseca ove godine nacionalna aviokompanija prevezla je za oko 15 odsto manje putnika nego u istom periodu prošle godine, ali je to rezultat smanjenja naleta flote i otpimizacije zimskog reda vožnje radi ušteda.

U istom periodu popunjenost putničke kabine povećana je za 1,5 procentnih poena na oko 64 odsto, dodao je v. d. generalnog direktora Jat ervejza.

Vlaisavljević je kazao i da je Jat evrejz iznajmio dva boinga 737 300 kompaniji u Obali Slonovače, koji od januara stvaraju profit od 1,5 miliona dolara mesečno i dodao da će avioni biti iznajmljeni do leta.

Jat uvodi let za Pulu

Let do Pule je samo jedna od novih destinacija za Jat
Jat ervejz će i tokom ovog leta uvesti liniju do Pule, a prvi let će biti 28. marta, naveo je Vlaisavljević. Prema njegovim rečima, ove godine će na liniji Beograd-Pula Jat imati tri leta sedmično, jedan više nego u 2008, a u špicu sezone tokom tri letnja meseca biće četiri leta sedmično.

Vlaisavljević je kazao i da će u letnjoj sezoni biti nastavljeni letovi do Milana koji su započeti 2008. godine, a biće uvedeni i letovi do Ohrida dva puta sedmično.

"Jat će letiti tamo gde ima profit. Prekinuli smo saobraćaj do Dubaija zbog toga što je deo 'kolača' za Jat postao premali, ali se pregovara s drugim komanijama i ukoliko se pronadje dobar partner, letovi na toj liniji će biti nastavljeni", naveo je.

On je kazao i da su na Sajmu turizma, završenom 1. marta, započeti razgovori s Montenegro stars hotelima iz Crne Gore prema kojem bi turistička agencija Jat erlift plasirala usluge tog hotelskog kompeksa u više od 30 Jatovh poslovnica u svetu.

Vlaisavljević je kazao i da Jat ima porast potražnje od 15 do 20 odsto za usluge čarter saobraćaja tokom predstojećeg leta.

Ove godine će Jat za čarter saobraćaj ponuditi dva aviona tipa boing 737 kapaciteta 144 mesta, kazao je v.d. genralnog direktora Jat ervejza Šaša Vlaisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: