Bivši vlasnici traže hotel Astoriju

Bivši vlasnici i naslednici hotela Astorija zaposeli su danas taj beogradski hotel u znak protesta što im imovina, oduzeta nacionalizacijom, još nije vraćena.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

14:31

Default images

"Na taj korak smo prinuđeni, jer se od 2000. godine obećava donošenje zakona o denacionalizaciji", rekao je jedan od bivših vlasnika "Astorije" Đurđe Ninković i istakao da oni ne traže prihode stečene od korišćenja hotela u prošlosti, već samo ono što im je oduzeto.

On je podsetio da je njegovoj i porodici Savković ta zgrada oduzeta 1948. godine "bez valjano sprovedenog postupka i rešenja o nacionalizaciji i bez isplaćene naknade".

Ninković je naveo da je država propustila rok predviđen zakonom o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta koji predviđa da za nacionalizaciju poslovnih zgrada u građanskoj svojini mora u roku od 50 godina biti isplaćena naknada po donošenju rešenja o nacionalizaciji.

On je ukazao da se time stvari u pravnom smislu vraćaju u pređašnje stanje i da vlasnici, naslednici hotela Astorija u ulici Milovana Milovanovića 1, ponovo stupaju u posed imovine.

Ninković je istakao da nadležni u Agenciji za privatizaciju znaju šta on namerava da uradi i poručio da će prodaja tog hotela moći da bude sprovedena jedino ako se donese novi zakon o denacionalizaciji.

On je pozvao Agenciju za privatizaciju da odmah obustavi postupke prodaje imovine, koja je evidentirana po zakonu o prijavljivanju i evidenciji oduzete imovine, a vladu da po hitnom postupku donese uredbu kojom se zabranjuje i obustavlja prodaja te imovine.

Ninković je pozvao nadležne organe da bez odlaganja donesu pravičan zakon o denacionalizaciji.

Agencija za privatizaciju saopštila je da u procesu privatizacije Društveno hotelsko ugostiteljsko i turističkog preduzeća (DHUTP) Astoria, koji poseduje nekada nacionalizovanu imovinu, mora postupati isključivo u skladu sa zakonom o privatizaciji.

Aukcijska prodaja DHUTP "Astoria", koje je 100 odsto u društvenom vlasništvu, zakazana je za petak, 6. mart.

Agencija za privatizaciju navela je da će prilikom privatizacije kapitala, nekadašnji vlasnici hotela i dalje moći da se bore za svoja prava, samo što će ih, umesto od društvenog kapitala, potraživati od novog vlasnika - pravnog ili fizičkog lica.

Agencija nema ovlašćenja da bilo koju imovinu ili deo imovine izuzima iz procesa privatizacije, proglašava kulturnim dobrom, niti bilo šta slično, navedeno je u saopštenju.

Pošto zakon o restituciji, koji bi definisao status nacionalizovane imovine, još uvek nije donet, a to podrazumeva da sva društvena imovina, a DHUTP "Astorie" je 100 odsto u društvenom vlasništvu, mora biti privatizovana, Agencija mora da postupa po zakonu o privatizaciji, dodato je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: