Postignut dogovor sa duvandžijama

Dugovanja proizvođačima duvana će biti isplaćena u skladu sa dogovorom, koji je postignut i potpisan 9. februara ove godine, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

12:05

Default images

Ministar poljoprivrede Saša Dragin i šefica kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Mirjana Jovašević razgovali su juče, u prepodnevnim časovima sa predstavnicima Udruženja proizvođača duvana Srbije Miloradom Antonićem i Nenadom Dejanićem, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da će dugovanja prema prozivođačima duvana biti isplaćena u skladu sa dogovorom koji je postignut i potpisan još 9. februara ove godine.

"Izjava predstavnika Udruženja prozivođača duvana Srbije Milorada Antonića da ih niko od predstavnika Vlade Srbije nije primio, jednostavno nije tačna", stoji u saopštenju.

Posle još jednog u nizu sastanka sa ministrom poljoprivrede, predstavnici Udruženja proizovđača duvana Srbije, njih oko 150, ipak su juče otišli pred zgradu Vlade, iako je sa njima sve dogovoreno još 9. februara, ističe se u saopštenju.

Iz ministarstva podsećaju da je sa Udruženjem proizovđača duvana Srbije postignut sporazum kojim je definisano da će prozivođačima duvana biti omogućeno da ostvare pravo na regres od 12.000 dinara po hektaru, kao i sva ostala gazdinstva, s tim što će pored toga dobiti dodatnih 20.000 dinara, za sve površine pod duvanom registrovanim 2008. godine.

Ministarsvo se obavezalo da će tu meru primenjivati do 1. januara 2012. godine.

Dogovoreno je da će proizvođači duvana u listu dobiti prednost u dobijanju bespovratnih sredstava od države za prelazak na druge kulture, i uslove za dobijanje sredstava iz programa za podizanja konkurentnosti, a za nabavku mehanizacije prema propisanim kriterijumima za marginalna područja, navedeno je u saopštenju.

Uz saopštenje, Ministarstvo poljoprivrede je prosledilo fotokopije dokumenta o nalogu za izvršenje isplate premije za duvan za 2008. godinu, koji je upućen Upravi za trezor i izjavu koju je 9. februara sa Ministarstvom poljoprivrede potpisao predsednik Udruženja proizvođača duvana Srbije Milorad Antonić.

Nezadovoljni proizvođači duvana iz čitave Srbije okupili su se juče ispred Vlade Srbije od koje su zatražili da donese uredbu o premijama za proizvodnju duvana u 2009. godini, po kojoj bi premija za duvan tipa "virdžinija" trebalo da bude u proseku jedan evro po kilogramu.

Zatražili su i da Vlada hitno donese uredbu o isplati zaostalih premija za "berlej" i "virdžiniju" za 2008. godinu, kao i da se osnuje budžetski fond za podršku toj proizvodnji, u koji bi išlo 1,75 odsto prihoda od akciza na prodate cigarete.

Proizvođači traže i primenu CEFTA sporazuma po kome su utvrđeni strateški ciljevi Vlade Srbije u proizvodnji duvana i očuvanje i povećanja te proizvodnje, dohotka i zaposlenosti, jer ih niko od prestavnika vlasti nije primio i najavili da će sutra biti doneta odluka na koji način će protesti biti nastavljeni.

Nakon dvoipočasovnog protesta, predsednik skupštine Udruženja proizvođača duvana Srbije Milorad Antonić je kazao novinarima da ih niko od predstavnika vlasti nije primio i da će na sastanku Upravnog odbora tog udruženja biti odlučeno na koji će način proizvođači te poljoprivredne kulture nastaviti protest.

Kao jednu od mogućnosti Antonić je naveo blokadu puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: