Jat: Odlazak uz otpremninu do sutra

Rok za prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak iz Jat ervejza produžen je do srede 4. marta, izjavio v.d. generalnog direktora Saša Vlaisavljević.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

16:48

Default images

Prema njegovim rečima, za dobrovoljno napuštanje kompanije, uz otpremnine od 300 evra po godini radnog staža, do sada se prijavilo više od 250 zaposlenih.

Vlaisavljević je naveo da bi broj zaposlenih u Jat ervejzu trebalo da bude smanjen sa oko 1.800 na 1.200 i dodao da je rok za prijavljivanje produžen na zahtev sindikata.

"Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj zaposlenih počeće primena programa proglašavanja tehnoloških viškova, a u četvrtom tromesečju ove godine Jat ervejz će još jednom smanjiti broj radnika na 800 do 850", kazao je on.

Konkurs za dobrovoljni odlazak iz Jata, koji je u toku, istakao je Vlaisavljević, poslednja je prilika zaposlenima da kompaniju napuste uz "savim pristojnu otpremninu za ovu ekonomsku krizu".

Prema njegovim rečima, smanjenjem broja zaposlenih na 800 Jat ervejz bi prema broju raspoloživih putničkih sedišta u avionima imao broj zaposlenih u skladu sa svetskim standardima.

Vlaisavljević je kazao da će, prema dosadašnjem broju prijavljenih, za otpremnine biti potrebno od 2,5 do tri miliona evra. Tačan iznos
znaće se nakon završetka prijavljivanja, dodao je.

Novac za otpremnine biće obezbeđen pozajmicom Vlade Srbije, koju će Jat ervejz vratiti u roku od 12 meseci i za koju garantuje nekretninama u svetu cija vrednost visestruko premasuje iznos zajma, naglasio je on.

Prema ranijim informacijama iz Jat ervejza, piloti nisu obuhvaćeni pogramom za dobrovoljni odlazak, pošto srpska aviokompanija nema višak pilota.

Vlada Srbije je nakon neuspelog tendera za prodaju 51 odsto kapitala Jat ervejza za 51 milion evra, raspisanog krajem jula 2008. odlučila da restrukturira kompaniju i u februaru ove godine odobrila 10 miliona evra pozajmice kompaniji za otpremnine i omogućevanje normalnog
poslovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: